Nigerijski studenti govore istinu o tome da su se natjecali u Puli, imamo dokaz

Žurnal je danas objavio šokantnu priču o dvojici studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija kidnapirala i ilegalno protjerala u Bosnu i Hercegovinu.

Iz Zagreba do Bihaća: Hrvatska policija kidnapovala nigerijske studente i prebacila ih u BiH!

Kenneth Eboh Chunedu i Uchenna Abia Alexandro, dvojica studenata iz Nigerije, 12. studenoga doputovali su u Pulu kako bi sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Nakon završetka natjecanja, 17. studenoga, doputovali su u Zagreb, odakle su trebali letjeti za Istanbul, pa onda iz Istanbula za Lagos. No na let nikad nisu stigli jer ih je na ulici u Zagrebu zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da prijeđu na teritorij Bosne i Hercegovine.

Nigerijski studenti se nalaze na službenom popisu natjecatelja

U međuvremenu su objavljeni i dokazi da su dvojica studenata doista bila na studentskom natjecanju u Puli.

Portal Total Croatia News je objavio da su imena dvojice studenata – Kenneth Eboh i Uchenna Abia – navedena na službenim stranicama Svjetskog međusveučilišnog prvenstva na rasporedu natjecanja u stolnom tenisu, baš kao što oni i sami tvrde.

Natjecanja u stolnom tenisu su se održavala od 14. do 16. studenoga, što se također uklapa u ono što su studenti ispričali novinarima.

Nigerijski student za Index: Hrvatska policija nam je uzela sav novac

Index je uspio nakratko razgovarati s jednim od nigerijskih studenata, 18-godišnjim Abiom Uchennom Alexandrom, koji je potvrdio sve ono što je prethodno ispričao za portal Žurnal.

“Ovdje smo toliko propatili”, rekao nam je uznemireni Alexandro. Dodao je kako im je hrvatska policija uzela sav novac i da su oni sada u BiH na rubu gladi.

Hotel Veli Jože: Kod nas su odsjeli gosti iz Nigerije tijekom Prvenstva u Puli

Pitali smo ga sjeća li se naziva hostela u kojem je odsjeo u Zagrebu, no rekao je da se u njega tek bio prijavio i da se ne sjeća imena. No Alexandro kaže da je tijekom studentskog prvenstva u Puli bio u hotelu Veli Jože.

Nazvali smo hotel Veli Jože u Puli, u kojem su nam potvrdili da su tijekom prvenstva imali pet gostiju iz Nigerije koji su došli na Svjetsko međusveučilišno prvenstvo.

No nisu nam htjeli reći imena tih gostiju, već su nas uputili da im pošaljemo službeni upit, što smo i učinili. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Žurnal: Hrvatska policija otela u Zagrebu dva studenta i protjerala ih u BiH

Podsjećamo, bh. portal Žurnal objavio je potresnu priču dvojice studenata iz Nigerije.

“Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku postaju. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, kaže za Žurnal jedan od studenata po imenu Eboh Kenneth Chinedu.

“Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz postaje i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekli da idemo u Bosnu. Ja nikad nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam – ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomaknem”, ispričao je Eboha Kenneth za Žurnal.

Policija ih poslala preko granice s migrantima?

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali što da rade. Migranti koje je hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu prijeđu na teritorij BiH, navodi Žurnal, odveli su ih u kamp u Velikoj Kladuši.
Iz Međusveučilišnog sportskog komiteta, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, u razgovoru za Žurnal tvrde da su obaviješteni o slučaju. Predstavnik Komiteta Alberto Tanghetti za Žurnal je rekao da je bilo ukupno pet sudionika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.

Organizator natjecanja: Studenti su imali hrvatsku vizu

“Ta dva studenta su bila na natjecanju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na natjecanje, imali su povratne karte… Na natjecanju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju, 17. 11., putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu”, kaže Tanghetti za Žurnal.

Iz ove organizacije kažu da će nazvati Sveučilište u Puli, obavijestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima, navodi bosanskohercegovački portal.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79