Edin iz Tuzle 17. godina traži posao u struci. Sad će postavljanti solarne panela

Edin Muranović je demobilinsani borac iz Tuzle, a po zanimanju je diplomirani kriminalist.

Kao nezaposlen i demobilisani borac po zakonu sam morao dobiti posao, ali načelnik je rekao da je to diskriminacija. Oni tumače zakon kako hoće”

Edin se 2017-te prijavio na konkurs u opštini Gradačac na poziciju stručnog saradnika za obrt i saobraćaj Opštine Gradačac, a konkursnu proceduru je provela Agencija za državnu službu Federacije BiH.

S obzirom na to da je rang lista kandidata koji su uspješno prošli sve testove, objavljena po abecednom redu, bilo koji kandidat, nebitno kakav rezultat je ostvario, mogao je biti primljen, pa čak i onaj sa najmanjim brojem bodova.

Dato je pravo rukovodiocima organa u ovom slučaju načelniku opštine, da on s te liste izabere kandidata za kojeg smatra da će najbolje obavljati posao. Ja kao demobilisani borac po zakonuz imamo pravo prioriteta pri zaposlenju, a o tome su svi bili informisani, pa i sam načelnik, koji je ipak nakon rezultata odabrao nekoga drugog”, rekao je Edin Muranović za Source.

Edin se žalio Odboru za žalbe, a oni su nakon procedure donijeli rješenje da je njegova žalba osnovana, te da je on trebao biti postavljen na to radno mjesto. Načelnik opštine Gradačac je imao 30 dana da donese nonov rješenje o postavljanju državnog službenika, no on to nije učinio.

17-godina nije pronašao posao u struci. Sad će postavljati solarne panele

Obuka u Tuzli zasnovana je na teorijskom i praktičnom dijelu, a svi polaznici na kraju polažu poseban ispit nakon kojeg dobijaju spomenuti certifikat.

Među polaznicima se nalazi i Edin Muranović iz Tuzle, inače diplomirani kriminalista koji priliku za posao u struci nikada nije dobio. Sada nadu vidi u postavljanju solarnih panela, svjestan da je na putu “zelene bh. tranzicije” ova struka neminovna.

“Posao u struci sam pokušavao pronaći 17 godina, ali zbog nepotizma i korupcije u tome nisam uspio. Sada sam se odlučio za edukaciju u oblasti postavljanja solarnih panela.

Sviđa mi se način odvijanja obuke i već sam stekao određena znanja. Naučio sam na koji se način vrši pregled krova koji treba na sebi nositi konstrukciju solarnih panela, zatim kako se oni montiraju, čemu služe, koje se uštede ostvaruju te koje benefite ostvarujemo u smislu smanjenja zagađenja zraka”, kazao nam je Muranović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79