Nihad Uk o sigurnosti u KS: Situacija je ozbiljna, trebamo svi zajedno raditi na rješenju

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, trenutno boravi u Parizu gdje sudjeluje na Samitu mladih lidera Evrope, pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Emanuela Makrona. Iz francuske prijestolnice, Uk je dao izjavu u kojoj je istaknuo ozbiljnost sigurnosne situacije u Sarajevu te naglasio važnost zajedničkog djelovanja u pronalaženju rješenja.

“Situacija u Sarajevu je ozbiljna. Želim da svi, bez obzira na političku pripadnost, shvatimo ozbiljnost trenutne situacije i zajednički radimo na pronalaženju najboljeg rješenja kako bismo smirili građane Kantona Sarajevo”, izjavio je Uk za N1.

Komentirajući nedavne događaje koji su potresli Sarajevo, Uk je naglasio da je važno priznati ozbiljnost situacije te djelovati zajednički i odgovorno. Premijer je istaknuo napore Vlade Kantona Sarajevo u jačanju sigurnosti, uključujući povećanje kapaciteta policije i ulaganje u opremu i tehnologiju.

“Kao Vlada, radimo odgovorno na poboljšanju subjektivnog osjećaja sigurnosti građana. Ulažemo u policiju, postavljamo kamere na raskrsnicama i radare kako bismo osigurali veći nivo sigurnosti”, naglasio je Uk.

Osvrćući se na hitnu sjednicu kantonalne skupštine zakazanu za kraj mjeseca radi rasprave o sigurnosti, Uk je izrazio zabrinutost zbog vremenskog odmaka u donošenju odluka te istaknuo važnost ozbiljnog pristupa problemu bez političkog populizma.

“Hitnost situacije zahtijeva reakciju svih aktera. Nadam se da će sjednica Skupštine biti prilika za ozbiljnu raspravu i zajedničko traženje rješenja”, zaključio je premijer Uk.

Njegove riječi dolaze u vrijeme kada sigurnosna pitanja postaju sve važnija tema u Bosni i Hercegovini, posebno u glavnom gradu, gdje je nedavno zabilježen niz incidenata koji su potresli javnost i izazvali strah među građanima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79