Nije ih bilo više od mjesec: Nabavljene BCG vakcine, roditelji se trebaju javiti pedijatrima

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pojasnili su nam da, iako BCG vakcine nisu registrovane, dato je odobrenje za njihov uvoz jer su neophodne, te da su neke već stigle, dok će u ostale zdravstvene ustanove vakcine stići u narednih nekoliko dana

BCG vakcine, koje štite od najtežih oblika tuberkuloze, a koje se bebama daju odmah po rođenju, više od mjesec nije bilo u porodilištima i bolnicama u BiH. Mnogi roditelji su zabrinuti jer njihova djeca nisu primila vakcinu, koju bi po propisima novorođenčad trebala dobiti već u prvih 24 do 48 sati života.

Kako saznajemo, do nestašice vakcina je došlo zbog problema sa tenderima i davanjem dozvola proizvođačima.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za Faktor ističu da trenutno ni jedna BCG vakcina nije registrovana u Bosni i Hercegovini, odnosno da nema važeću dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini.

-U zdravstvenim ustanovama se koristila BCG vakcina u kutiji proizvođača Institut za virusologiju, vakcine i serume – Torlak, međutim nakon isteka dozvole, proizvođač nije obnovio dozvolu. Međutim, ukoliko je određeni lijek neophodan za jednog pacijenta ili grupu pacijenata, moguće je takav lijek uvesti u Bosnu i Hercegovinu iako nije registrovan, a odobrenje za uvoz daje entitetsko ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, odnosno odjel za zdravstvo Vlade Brčko distrikt – pojasnila je za Faktor Tijana Spasojević-Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pojasnili su nam da, iako BCG vakcine nisu registrovane, dato je odobrenje za njihov uvoz jer su neophodne, te da su neke već stigle, dok će u ostale zdravstvene ustanove vakcine stići u narednih nekoliko dana.

-Nakon što je uvezena u skladu sa postojećom zakonskom regulativom i nakon što je dobila nalaz o provedenoj kontroli kvalitete Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, BCG vakcina je krajem prošle sedmice distribuirana u sve kantonalne zavode za javno zdravstvo u Federaciji, koji će distribuirati vakcinu u bolnice i domove zdravlja – navode iz Zavoda dodajući da roditelji ne treba da brinu, jer vakcina ima u dovoljnim količinama.

Riječ je, kako saznajemo, o BCG vakcinama bugarskog proizvođača BB-NCIPD Ltd.

U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ističu da “BCG vakcina nije bilo u opticaju predhodni period, jer je bilo neophodno uraditi sve redovne kontrole nove serije vakcina, onako kako je propisano svim pravilnicima za kontrolu lijekova od strane Agencije za lijekove što traje duži period“.

– Vakcine BCG su dostavljene u JU ZZJZKS 27. juna. Zavod za javno zdravstvo ih je dostavio u Porodilište na KCUS i Opću bolnicu “dr Abdulah Nakaš” sutradan 28. juna. JU Dom zdravlja je preuzela svoje slijedovanje 01.07.2019. te se vakcine svakodnevno transportuju u sistemu hladnog lanca prema svim punktovima u općinama na devet lokaliteta Domova zdravlja. Trenutno su snabdjeveni DZ lokalitet Novi Grad i Saraj Polje, Novo Sarajevo, te Ilidža. Ostalim lokalitetima distribucija je u toku u skladu sa rasporedom HES službe JU DZKS – kaže za Faktor voditelj odjela za imunizaciju sa vakcinalnim centrom JU ZZJZKS, Anisa Bajramović.

Pojašnjava da su spiskove novorođene djece koja nisu primila BCG vakcinu dostavila oba porodilišta, te da će ta djeca biti raspoređena prema pristiglim spiskovima, na lokalitete JUDZ kojima pripadaju prema mjestu stanovanja.

-Biće pozvana na imunizaciju, odnosno roditelji su dobili upute da će se morati javiti nadležnom pedijatru radi aplikacije BCG vakcine. BCG vakcinu djeca već uredno od 28.06.2019. dobijaju u sarajevskim porodilištima, dok će djeca koja su propustila dobiti BCG u porodilištu u proteklom periodu uredno biti vakcinisana u prvom kontaktu sa pedijatrijskom službom – navodi Bajramović.

Naglašava da roditelji nemaju razloga za zabrinutost jer se ova vakcina djeci može dati do 5. godine života prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79