Nije mu se ispunila želja: Šaban je želio dženazu

Šaban Šaulić je interpretator sa najvećim brojem hitova i diskografskim prodajnim tiražom. On je uvršten među najpopularnije izvođače! Legende! Srcem je stvarao pjesme u trenucima vlastite inspiracije. A tako ih i „nudio“ publici. Zdušno, emotivno, cijelim svojim bićem pjevao i stvarao a note nije znao, niti je svirao bilo koji instrument. Za 50 godina karijere snimio 30 albuma i brojne singlove i arhivske snimke, a gotovo sve hitovi. Stoga je i logičan slijed da slovi za „kralja folka“. Pjevač koji je otpjevao pjesme folk žanra postaće dio muzičke antologije Balkana.

(FOTO) Šaban Šaulić sagranjen u Beogradu

Omiljena ličnost

Šaban Šaulić rođen je u Šapcu 1951. godine a odrastao je u Bijeljini, rodnom gradu njegove majke Ilduze. Volio je nogomet i bio talentiran za sport. Volio i boks, ali postao pjevač. Stidljivi i tihi mladić stalno je pjevušio. To je bio i razlog da ga je amidža Alija odveo u kafanu. On otpjevao „Jablani se povijaju“ i sve prisutne ostavio u čudu. Čuo ga i violinista Veroljub Jovanović pa predložio sjajnom kompozitoru Buci Jovanoviću da ga čuje. Učio ga Buca poslije kako treba da lakše ispjevava. S njim snimio i prvi singl ‘69. „Dajte mi utjehu“. Sa još tri pjesme štampao je singlicu PGP RTB. Sa 18 godina preselio je u Beograd. Već narednu godinu izdaje dvije singlice sa pjesmom „Sad je svemu kraj“ sa kojom se predstavio na Ilidžanskom festivalu 1971. godine.

(NOVE SLIKE) Stravične slike s mjesta nesreće u kojoj je poginuo Šaban Šaulić

Svi muzički kritičari tog doba a i običan narod bio je očaran toplinom, ljepotom Šabanovog božanstvenog glasa. Snima singlice „Sjećam se te žene“, „Dok mogu očima da gledam“, LP „Bio sam pijanac“, pjesme „Dva oka njena“, „Duša me boli draga“, „Ilda i Ahmet“, „Na stolu pismo od majke“… Već ‘75. počinje da se potpisuje na svojim pjesmama kao autor. Ženi se sa Gordanom sa kojom nije bio dugo u vezi, sa kojom je dobio kćerke Sanelu, Ildu i sina Mihajla. Šaban učestvuje i na Hit paradama, Beogradskom proljeću, Mesamu, Yu festivalima i na svakom briljira. Za Sarajevo disk snimio je „Bisere narodne muzike“. Volio je da sluša Himzu i Zaima pa je često i kazivao da je divna muzika izvornih pjesama Makedonije, Bosne i Sandžaka.

(VIDEO) Poginuo Šaban Šaulić

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Sonntag, 17. Februar 2019

Sa svojom prvom snimljenom hit pjesmom postao poznat i popularan. Obišao cijeli svijet, stoga i ne čudi da mu je posljednjih godina sve teže padao odlazak na gostovanja. Istina zdravlje mu je nešto kasnije oslabilo. To je bio razlog da je skinuo periku 2002. koju je nosio još od 1974. godine a koja mu je uzrokovala povišen krvni tlak. Oboljela mu je i stomačna aorta a on prolongirao operaciju. Pred svaki nastup je pio brojne tablete. Uprkos svemu pjevao a u svojoj oazi mira gdje je imao istinski ugođaj u Krčadinu, ribario. Otvorena vrata popularnosti nije zatvarao. Čak ni novi folk talas nije ga povukao ka nekom drugačijem stilu. Često je govorio da je uspjeti lako. Ali, opstati teško! Ispratio je Šaban mnogo generacija. A ostao omiljena, velika ličnost muzike. Održao brojne solističke koncerte koji su za njega bili mučni jer je bilo itekako teško odabrati repertoar između toliko hitova.

Šokantna vijest

Šaban je bio omiljen na svim prostorima regiona tako da je vijest o njegovoj pogibiji sve do bola pogodila. On je tragično nastradao u njemačkom gradu Bilefeldu. Šokantna vijest zatekla je njegove bližnje, prijatelje, kolege, običan narod sa neizrecivom tugom. Takav je bio i ispraćaj Šabana Šaulića, velikana narodne pjesme koji je svojom muzičkom zaostavštinom i poslije smrti ostao koristan budućim generacijama. Ostavio je pjesme koje žive i živjet će dok je naroda na Balkanu koji razumije pjesme prepune emocija.

Šaban Šaulić je ukopan u Aleji velikana Novog beogradskog groblja. Uz taktove muzike njegove pjesme „Ne plači dušo“. Ko zna zašto nije ispunjena njegova posljednja želja da se pokopa pored njegovih roditelja uz vjerske običaje.

(FOTO+VIDEO) Auto potpuno smrskan, prizor stravičan!

Pretučen u Beču

Svojevremeno u Beču grupa mladića je itekako pretukla Šabana i ranila, tad da se nije domogao bolnice bio bi mrtav. To je uvijek navodio kao najveću neprijatnost u karijeri.

Veza sa Snežanom?

Šabana nisu pratile afere kao mnoge pjevače. No, nije ostao ni usamljen slučaj jer su prepričavali da je svojevremeno prije braka bio u vezi sa Snežanom Đurišić a poslije sa 38 godina mlađom Ivanom Negovanović Cucom, što je on osporavao.

(VIDEO) JEZIVE scene sa mjesta nesreće iz DRUGOG UGLA: Pogledajte novi snimak i šta je ostalo od auta u kojem je Šaban Šaulić stradao!

„Žal“ 40 miliona pregleda

U jeku turbo folka i elektronske muzike na portalu Youtube Šabanova pjesma „Žal“ za kratko vrijeme proglašena je najslušanijom pjesmom sa 40 miliona pregleda, prenosi Avaz.

Vanbračni sin Šabana Šaulića otvorio dušu šest mjeseci nakon njegove pogibije: Gordana bi me likvidirala

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79