Nije ni čudno što su pijace sve pustije: Za kilogram crnog grožđa treba izdvojiti pet maraka

U posljednje vrijeme, pijace bilježe sve manju posjećenost, a sve je manje domaćih proizvođača koji se odvažuju izložiti svoje proizvode na ovim prodajnim mjestima.

Cijene povrća na pijacama su izazvale negodovanje među potrošačima. Primjer, paradajz se pordaje po cijeni od 3,5 KM, dok se za tikvu butternut traže 1,30 KM. Mladi luk (pero) i batat su među najskupljima, s cijenama od 3 KM i 3,50 KM respektivno. Smanjenje ponude domaćih proizvođača čini da su prekupci u poziciji da nameću visoke cijene, čime se direktno utječe na domaću poljoprivrednu zajednicu.

S druge strane, voće je izuzetno skupo, posebno borovnice, koja se prodaju po cijeni od uglavnom 10 KM po kilogramu. Cijene sezonskog voća neprestano rastu. Tako su banane 3 KM, jabuke do dvije marke.

Za kilogram crnog grožđa treba izdvojiti pet maraka.

Voće, inače bogat izvor vitamina, također nije pošteđeno dramatičnih promjena u cijenama.

Suhe smokve i klementine dostupne po cijenama od 6 KM i 1,80 KM. Orah, kako ljudska tako i jezgra s cijenama od 5 KM i čak 15 KM.

Mliječni proizvodi nisu izuzeti iz ovog trenda rasta cijena. Sir se prodaje po cijenama od 6 do 8 KM. Kajmak i mladi sir su dodatni proizvodi koji su postali luksuz, s cijenama od 22 KM i 7 KM, dok je sir iz kace dostigao iznenađujućih 25 KM.

Ove drastične promjene u cijenama ne samo da zadaju udarac džepu potrošača, već i postavljaju ozbiljna pitanja o održivosti domaće poljoprivredne proizvodnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79