Nije podržano uvođenje PDV-a za kladionice po hitnom postupku!

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrao je zahtjev poslanika iz Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) da se po hitnom postupku razmatra Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, kojim se predviđa brisanje odredbe kojom se igre na sreću oslobađaju od plaćanja PDV-a.
U obrazloženju predloženog zakona je navedeno kako je neprihvatljivo da se po jednakim stopama oporezuju osnovni prehrambeni proizvodi, medicinska oprema i lijekovi, školski pribor itd., a da igre na sreću ostanu oslobođene od plaćanja PDV-a.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović kazao je da je za to da se kladionice oporezuju, ali tvrdi da postoji određen broj osoba koji se dobro razumiju u PDV i koji tvrde da se ovim neće kladionice ni dotaći, jer kladionice, ono čime se one oporezuju su porez na dobit, licence i koncesije.

Tražio je od predlagača zakona da pojasni kako će to izgledati u odnosu na igrače, građane, šta se mijenja, šta ko plaća ako se usvoji ovaj zakon.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović je kazao da su u obrazloženju naveli da je nepravedno, nepravično i neodrživo da način oporezivanja igara na sreću u odnosu na druga dobra i usluge koje su predmet oporezivanja budu izostavljene.

“Naša intencija je da to ide prema onima koji organiziraju i priređuju igre na sreću”, kazao je Osmanović.

Iznio je podatak da su u 2020. godini u Federaciji BiH priređivači igara na sreću klađenjem ostvarili ukupni promet u iznosu većem od jedne 1,35 milijardi KM uz obrazloženje da im je prihod manji u odnosu na 2019. godinu za 22,5 posto.

“To je ogromna cifra i po našoj procjeni bi negdje bilo oko 150 miliona KM prihoda budžetima kada bismo izmijenili ovaj zakon”, pojasnio je Osmanović.

Nakon rasprave poslanici su se izjašnjavali o zahtjevu da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost razmatra po hitnom postupku, ali zbog nedostatka entitetske većine upućen je Kolegiju doma na saglašavanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79