Nije prihvaćeno priznanje Milenka Lakića za likvidaciju boksera

Tužilaštvo RS obustavilo je istragu protiv Milenka Lakića za ubistvo boksera Slobodana Ilića iz Bijeljine, koje je nedavno priznao!

Lakić je zločin priznao u KPZ Foča, gdje izdržava 35-godišnju robiju, u prisustvu svjedoka i advokata Duška Tomića, navodeći da je on ubio Ilića, a ne Jugoslav Eraković koji za taj zločin pravosnažno osuđen na 18 godina zatvora.

Tomić je to prijavio Tužilaštvu i uz priznanje dostavio izjave četvorice svjedoka koji potvrđuju Lakićeve navode, ali je istraga obustavljena uz obrazloženje da ne postoje osnovi sumnje da je Lakić izvršio Ilićevo ubistvo.

U naredbi o nesprovođenju istrage Tužilaštvo navodi da je detaljno razmatralo priznanje i priložene izjave svjedoka i utvrdilo da ne odgovaraju činjenicama utvrđenim u postupku protiv Erakovića.

Tomić kaže da je jedina istražna radnja, koja je po njegovoj prijavi provedena, bilo saslušanje Lakića od strane policije.

– Niko od svjedoka nije saslušan, već je Tužilaštvo navodno analiziralo njihove izjave. Ali navode iz izjava – da je Lakić pucao u Ilića – tužilac ne smatra relevantnim. Tužilac netačno interpretira tok postupka protiv Erakovića, tvrdeći da se Lakićev DNK profil ne podudara sa pronađenim biološkim tragovima, iako takav dokaz nije proveden – kaže Tomić.

Pojašnjava i da je jedan od razloga zbog kojeg Tužilaštvo ne prihvata Lakićevo priznanje to što u iskazu nije otkrio saučesnika u ubistvu.

– Očito je da tužilac nije postupao po odredbama ZKP RS i da neko ne želi da se utvrdi prava istina – rekao je Tomić.

Erakovićev advokat Dragiša Jokić takođe smatra da neko ne želi da se postupak protiv njegovog klijenta ponovi. Navodeći procesne greške koje su napravljene kaže da u svemu ima posla za ured disciplinskog tužioca i nadležno tužilaštvo.

Pandorina kutija

– Ako se nastavi sa očitom opstrukcijom utvrđivanja istine oko ubistva Ilića, bojim se da ćemo otvoriti Pandorinu kutiju u slučaju Eraković, što ne bih volio, imajući u vidu advokatsku etiku i profesionalnu kolegijanost. Ali ako država nema sluha i časti da ispravi očitu grešku i ako moje kolege postupaju protivno pravnim ubjeđenjima i znanju, tada se postavlja pitanje, ima li ja pravo da dopustim da nevin čovjek izdržava kaznu od 18 godina za nešto što nije uradio, za račun profesionalne kolegijalnosti – ističe Jokić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79