Nije svrsishodno da se dva dana nakon izbora odlučuje o tako bitnim stvarima

Hitna sjednica Doma naroda PSBiH, na kojoj se trebalo raspravljati o ukidanju akciza i uvođenju diferencirane stope PDV-a, otkazana je zbog nedostatka kvoruma, a nakon toga se obratio delegat SNSD-a Nikola Špirić.

– Prvo bih iskoristio priliku da svim pobjednicima izbora čestitam, građanima i biračima na fer i demokratskoj atmosferi. Mislim da su predizborna kampanja i dan izbora prošli na jedan dostojanstven način, koji ne ostavlja bilo kakvu mrlju na ove izbore – kazao je Špirić.

Nije bilo konsenzusa

Osvrnuo se i na današnju sjednicu.

– Za danas je bila zakazana hitna sjednica, a zakazao je moj prvi zamjenik Bakir Izetbegović. 22. septembra smo dobili potpise delegata koji su donijeli potpise, posvećeni izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u i Zakona o akcizama. U razgovoru sa članovima kolegija nismo imali konsenzus, jer je već bio finiš predizborne kampanje, smatrao sam da tako ozbiljne teme ne bi trebale poprimati politikanski karakter – rekao je Špirić.

Kaže da je to bio jedini razlog.

– Kolega Bakir Izetbegović je zakazao sjednicu za danas, iako je rok bio 27., mogla je biti održana redovna sjednica, ali to je pravo njega kao potpisnika da cijeni da zakaže sjednicu. Održana nije, jer nije bilo kvoruma, čak nisu došli ni svi delegati koji su potpisali zahtjev za održavanje sjednice, što mi daje za pravo da kažem da je tako ozbiljne stvari pratilo politikantstvo u prethodnih šest mjeseci i da je opozicija vodila predizbornu kampanju – poručio je Špirić.

Zakazati sjednicu kolegija

Dodao je da može zakazati sjednicu kolegija i da zatraži održavanje sjednice oba doma kolegija i da se tako donese odluka.

– Mislim da nije svrsishodno dva dana nakon izbora da jedan i drugi dom odlučuju o tako bitnim stvarima za budući saziv Vijeća ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH – kazao je Špirić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79