“Nije tako mi Boga niko iz SDA urgirao! Šta sad treba istjerati me iz stana?”

Salmiru Kaplanu je odobrena kupovina stana u općini Vogošća od Fonda KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i prognane osobe.

Kaplan o kupovini stana: Šta sad treba, ubiti me jer sam postao političar?

Zastupnici Skupštine KS dali su saglasnost, te će Kaplan kupiti stan od Fonda u stambeno-poslovnom objektu “O-2” u naselju Rosulje, tako su jučer prenijeli pojedini mediji u Sarajevu.

Podsjećanja radi, Kaplan je 2009. godine uplatio za stan Fondu Kantona Sarajevo u vogošćanskom naselju Rosulje pod povoljnim uvjetima.

Pozvali smo Kaplana, kako bi nam prokomentarisao ovaj slučaj, a on je za Source.ba portal poručio sljedeće:

“Stan sam kupio po konkursu za mlade iz 2008. ili 2009. godine (u pitanju je 2009. godina, op.a.), jer sam tada bio prijavljen u Sarajevu i prijavio se na konkurs. Tada nisam bio ni “p” u politici. Bio sam samo član Asocijacije mladih SDA. Pedeset ljudi je prošlo, ja bio 48. na spisku. Ja sam platio stan 100.000 KM, a sada neko treba da mi glasa da se ja ne uknjižim. Šta sad treba, ubiti mene jer sam kasnije postao političar”, rekao je Kaplan za Source.ba portal.

Ukoliko provjerite političku karijeru Salmira Kaplana, vidjet ćete nekoliko stvari koje su bitne, a koje su se desile baš te spominjane 2009. godine.

Naime, prema podacima CIN-a, Kaplan se priključio Stranci demokratske akcije (SDA) 2003. godine, postavši i potpredsjednik Asocijacije mladih. Šest godina poslije, dakle 2009. godine, postaje predsjednik Asocijacije mladih, ali i član Predsjedništva SDA. Od 2009. obavljao je i funkciju glasnogovornika u SDA.

Kaplan je 2009. godine kupio stan u Vogošći za oko 95.000 KM. U imovinskom kartonu iz 2014. godine je prijavio da je u periodu od marta 2011. do jula 2014. zaradio 124.000 KM od plata i komisijskih naknada. Stan je otplaćivao i kreditom od 30.000 KM koji je uzeo 2009. godine, piše CIN.

Nedugo nakon objavljivanja ovog članka, pozvao nas je Salmir Kaplan kako bi pojasnio ove stvari, te kako bi demantovao neke detalje iz njegove biografije, odnosno kako bi ih povezao sa vremenom kada je potpisao ugovor za stan.

“Konkurs je bio u 2008. godini. Predugovor sam potpisao 12. januara 2009. godine, što znači da je konkurs morao biti u osmom mjesecu 2008. godine. Predsjednik Asocijacije mladih SDA sam postao 6. juna 2009. godine, a u augustu iste godine sam postao glasnogovornik SDA. Što vam ovo sve govorim, ispade kao da je meni SDA sredila da budem 48. na spisku. Imao sam, ipak, 15 bodova, bio sam 48. na spisku. Da ste ih 2008. ili početkom 2009. godine tamo u rukovodstvu SDA upitali ko je Salmir Kaplan, niko živ to ne bi znao, a kamoli da mi je neko nešta sređivao. Procedura je definitivno bila 2008. godine. Ja jesam tada bio član Predsjedništva AM SDA, ali sam 2005. otišao u Tursku, a do kraja 2008. uopće nisam bio u BiH, niti sam bio na nekoj sjednici. Senad Šepić mi je bio prijatelj, a onda me je on uzeo 1. februara 2009. godine za svog savjetnika. Tada sam ja uz njega bio četiri-pet mjeseci. Konkurs nema nikakve veze sa politikom”, rekao je danas Kaplan u novom razgovoru za Source.ba portal.

Potom smo ga direktno, kada nas je već nazvao za demant, upitali da li mu je iko iz SDA “sređivao” da prođe na tom konkursu, te da li je on nekoga iz stranke kontaktirao za pomoć.

“Ma, naravno da nije. Ko će mi, čovječe, urgirati. Nije tako mi Boga niko urgirao! Nema šanse da je iko urgirao. Ali, nije mi trebao niko ni urgirati, ja sam bio na rubu da ne prođem. Imao sam 15 bodova, jer sam ispunjvao i ja uslove. Nisam imao predstavu gdje će biti ti stanovi, otkud znam da će biti povezani sa Fondom, jer sam se prijavio na konkurs. Onda je Vlada KS 2008. godine donijela zaključak da će preko Fonda kupiti stanove, i nama rekli da imamo Dobrinju i Vogošću”.

“Mene je, naprimjer, Sulejman Tihić upoznao tek u augustu 2009. Amira Zukića sam upoznao krajem 2008. godine. Nikog živog nisam znao. Ako ja nisam mogao imati 15 bodova. Ne branim se ništa, najbolje bi bilo da se ušutim dok sve prođe. Ali, sva ova pompa je sada jer sam dobio saglasnost za nešto od prije gotovo 10 godina. Pa šta sad treba, ne dati mi saglasnost i istjerati me iz stana? Jeste glupo kad pročitaš ‘Salmir Kaplan’, a tamo Fond za šehidske i boračke populacije. Što su oni tada tom fondu dali da plaćaju stanove, ne znam”, rekao je Salmir Kaplan danas za Source.ba portal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79