Nije usvojen budžet grada Banja Luke: Radnici predškolskog odgoja nemaju plate

Zbog aktuelne situacije i neusvajanja budžeta Grada Banjaluka za ovu godinu, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje nosi se velikim problemima. Radnici ne isključuju mogućnost štrajka.

Došli smo u situaciju da nemamo novac za isplatu plate za mart, kazala je novinarima, v.d. direktorka Centra Vesna Banjac.

Za isplatu martovske plate, nedostaje oko 160.000 maraka.

”Radnici su jako uznemireni, marstovsku platu ne možemo da primimo. Ove godine, povećao se broj radnika s obzirom na to da je došlo do otvaranja novih vrtića. Juče smo obaviješteni da za mart mjesec ne možemo dobiti platu. To je pogodilo radnike, optrećeni su kreditima. Radnici su hoadajući krediti, nemaju novca da plate režije,” ističe Banjac.

U banjalučkim vrtićima boravi oko 2.200 djece.

Kada je u pitanju rad vrtića, iz ove ustanove navode, da još uvijek imaju zalihe hrane.

”Sa dobavljačima smo dogovorili jer nema nikavih transakcija, nema budžeta, da vidimo šta ćemo? Dogovorili smo se da će trenutno dostavljati potrebne namirnice i higijenska sredstva. Ako ne bude usvojen budžet, onda ćemo u vidu donacija da to platimo,” navodi Banjac.

Ona smatra da je neophpdno prvo obezbijediti redovne plate, a onda i nagraditi one koji su trenutno opterećeni.

Apeluje na sve nadležne da prevlada zdrav razum.

”Radnici najavljuju štrajk, normalno je da će izaći na ulice i boriti se za svoja prava a to povlači i 2.200 djece a gdje su roditelji, gdje da ostave djecu, to povlači mnogo problema,” poručuje Banjac.

Po jednom djetetu vrtić mjesečno iznosi 339 maraka. Zavisno od broja djece, roditelji plaćaju od 165 maraka, te se ta sredstva uplaćuju u Trezor.

”Tim sredstvima mi ne raspolžemo, ona su zamrznuta dok se ne usvoji novi budžet,” pojašnjavaju iz ove ustanove.

Slađana Mišić, vaspitačica u ovoj ustanovi kaže da šalje poruku svim roditeljima, odbornicima, poslanicima, novinarima, ugostiteljima da podrže ove radnike.

”Ne dozvolite da ova ustanova prolazi više kroz ovakvu vrstu pritiska. Vaspitači i stručni saradnici moraju da imaju mentlani mir i materijalnu sigurnost da bi vaše dijete imalo sigurno djetinjstvo i sigurno vaspitanje i obrazovanje,” kazala je Mišić.

Podsjećamo, zbog neuspjelih dogovora odbornika u Skupštini Grada Banjaluka, budžet u iznosu od oko 149 miliona maraka još nije usovjen, te su brojne ustanove i preduzeća zbog stopiranja transakcija, došla u finansijske probleme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79