NIJEDNA NIJE BILA VAKCINISANA PROTIV GRIPE

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da su tri pacijenta preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije (engl.: Severe Acute Respiratory Infections/SARI)

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske svakodnevno prati epidemiološku situaciju kako u Republici Srpskoj i regionu, kao i informacije Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, saopćeno je.

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da su tri pacijenta preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije (engl.: Severe Acute Respiratory Infections/SARI) – prenosi N1.

Od toga je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio da su preminula dva pacijenta koja su bila pozitivna na virus gripa A(H1)pdm09.

Opšta bolnica Nevesinje prijavila je da je jedan pacijent preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije kod kojeg laboratorijski nije utvrđen uzročnik bolesti.

Sva tri pacijenta su lica srednje do starije životne dobi, koje su pored respiratorne infekcije imala više komorbiditeta hroničnih nezaraznih bolesti. Ni jedan od preminulih pacijenata nije bio vakcinisan protiv gripa.

Podsjećamo, da je u Republici Srpskoj do 14. januara 2019. ukupno prijavljeno 59 oboljevanja od teške akutne respiratorne infekcije.

Od testiranih pacijenata, sedam je bilo pozitivno na virus A(H1)pdm09, dok je jedan pozitivan uzorak bio sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite iz grupe oboljenja sličnih gripu (engl.: Influenza-like Illness/ILI), navodi se u saopćenju.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79