Nijemci objavili: Ovo su najkvalitetniji automobili

Njemačka organizacija TÜV, jedna od onih koje sprovode tehničke preglede u toj državi objavila je listu vozila, klasifikovanih po starosti, s najmanje i najviše grešaka.

Obrađeno je čak devet miliona vozila pa o reprezentativnosti uzorka ne treba previše raspravljati.

U ovoj statistici su opšte inspekcije vozila koje su sprovedene od jula 2019. do juna 2020. godine, a zvanični naziv ove statistike je TÜV Report 2021 ili TÜV-ov Izvještaj 2021, objavlila je Revija HAK.

Glavne kategorije u pregledu su: prednja i zadnja svjetla, kočnice, gubitak ulja, kočnice, funkcionisanje kočnice (pedale), funkcionisanje ručne kočnice, pokazivači smjera, upravljački sistem, kočničko ožičenje, korozija, ispušni sistem, kontrolna jedinica motora…

Ko je pobjednik

Kao i prošle godine, veliki pobjednik je SUV Mercedes-Benz GLC, koji u kategoriji do tri godine starosti ima samo 1,7 posto grešaka.

Na drugom mjestu je B klasa s 2,2 posto nedostataka u istoj kategoriji starosti, a odmah iza nje je Opel Insignia s, također, 2,2 posto, piše Poslovni.hr.

Pogled na statistiku pokazuje da kvalitetni automobili ne moraju nužno biti skupi (pogotovo u starijim godištima) i da kvalitet više nije jedinstvena prodajna tačka za premium proizvođače.

Recimo, vozila kao što su Mazda 2, Opel Adam ili Honda Jazz postižu ocjenu s niskom stopom kvarova na prvom opštem pregledu nakon tri godine.

Pobjednici po klasama

Najbolji u klasama: u klasi mikro automobila Opel Adam pobjeđuje četvrti put zaredom (3,7 posto).

U kategoriji malih automobila Audi A1 ponovno je zauzeo prvo mjesto (3,3 posto).

Promjena u kompaktnoj klasi – ovdje Hyundai i30 (2,5 posto) zamjenjuje Mercedesovu A-klasu.

Pobjedu u srednjoj klasi preuzima Opel Insignia (2,2 posto) od prošlogodišnjeg pobjednika Mercedesove C-klase.

U klasi monovolumena najbolja je B klasa (2,2 odsto).

Ukupni pobjednik Mercedes GLC (1,7 posto) po drugi je put pobjednik SUV-a.

Treba napomenuti i neke zanimljivosti, a to je da se mnogo Dačija na dnu poretka može povezati i s priznanjem vlasnika da slabo održavaju svoja vozila. To je i najvažnija poruka ovakvih istraživanja – kvalitetnim održavanjem spriječit ćete mnoge kvarove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79