Nijemci traže odštetu za propali projekt interventne kardiologije u Zenici

 

Kantonalna bolnica Zenica najvjerovatnije će morati platiti penale partneru iz Njemačke s kojim su trebali graditi zgradu interventne kardiologije.

Iznos koji će ova zdravstvena ustanova morati platiti partneru iz Njemačke s kojim su planirali graditi zgradu interventne kardiologije za sada još nije poznat.

Prvenstveno radilo se o nadoknadi štete u projektu od oko 700.000 KM, a iznos je kasnije spušten na 500.000 KM. Međutim, kako saznajemo iznos koji se potražuje je vraćen na nešto više od 700.000 KM. Sve će na kraju, najvjerovatnije, biti plaćeno novcem građana, ali šteta, ona ljudska, je mnogo veća.

Međutim, krivac u ovom slučaju nije Kantonalna bolnica već sudski proces koji se odvijao pred sudovima u Zenici, a kojeg je pokrenuo Grad Zenica, zbog vlasništva zemljišta u krugu Kantonalne bolnice Zenice.

Šta je sa Centrom za srce Sarajevo?

Dok je trajao sudski proces, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, održao je sastanak s direktorom Centra za srce Sarajevo Mirsadom Kacilom te je tad kazao da je podržao ideju da Kacila na zemljištu grada i građana Zenice, u krugu zeničke bolnice, izgradi najsavremeniji centar za srce.

Navodno je potpisana i saglasnost za gradnju Centra za srce u zadnjem kvartalu 2021. godine, ali od tada nema pomaka.

Sud je na kraju presudio. Zemljište pripada bolnici, ali Njemački partneri su se povukli.

Podsjetimo, spor oko zemljišta Kantonalne bolnice Zenica nastao je onda kada je ova ustanova zatražila saglasnost za gradnju interventne kardiologije s partnerima iz Njemačke, koja je do marta 2022. godine trebala biti izgrađena i stavljena u funkciju građanima, ali zbog sudskog spora čitav projekt izgradnje nove zgrade interventne kardiologije je propao.

Tada je Grad Zenica za potpis tražio milionske iznose od Zeničko-dobojskog kantona za određene projekte, ali do toga nije došlo već se čekao sudski epilog.

Kasumović je u nekoliko navrata ranije, prije donošenja konačne drugostepene presude, u javnosti tvrdio da je zemljište na kojem se nalazi Kantonalna bolnica Zenica u vlasništvu Grada Zenice pa je tako građanima preko vijeća osigurao besplatan parking gdje je, kako su naveli ranije iz Kantonalne bolnice Zenica, pod lažnim izgovorom s vijećnicima ušao u krug bolnice i ometao redare, podižući rampu i puštajući vozila da bez plaćanja parkinga napuste krug ove ustanove.

Projekat koji je bitan za ZDK i druge kantone

Građani Zenice ni danas nemaju zgradu interventne kardiologije koja bi spašavala živote. Doktor Malik Ejubović koji svakodnevno radi s pacijentima koji boluju od srčanih poteškoća u izjavi za Klix.ba je kazao da su najveća šteta izgubljeni životi.

“Značaj interventne kardiologije za pacijente u našem Kantonu je nemjerljiv, jednako kao i posljedice zato što dosad nije uvedena takva usluga. Milioni maraka su otišli u druge kantone, javne, ali i privatne ustanove što predstavlja ogroman trošak za zdravstvo u ZDK. Ljekari naše bolnice su svaki dan ‘na točkovima’ sa drugim osobljem, transportujući pacijente u neki od referentnih centara. Najgore od svega su izgubljeni ljudski životi, a to je jedina šteta koju ne možemo nadoknaditi. Našem Kantonu treba takav centar, bez obzira u kojem formatu isti bio izgrađen”, kazao je Ejubović.

To je priča o propalom projektu koji je trebao značiti život, a politički igrokaz Kasumovića i tadašnje SDA koja je vodila bolnicu, platit će se novcem građana. I to skupo jer zgrade nema, a neće biti ni novca.

Sada kada je na nivou kantona formirana većina koja je kompatibilna i s onom gradskom, za očekivati je realizaciju ovog projekta koji je potreban građanima Zenice, čitavog kantona, ali i drugih susjednih kantona te bi se njegova gradnja veoma lako isplatila jer građani za ove usluge uz vrhunske ljekare ne bi morali putovati u Tuzlu i druge države piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79