Nijemci ugrađuju ‘klima-uređaj’ u ceste: Sigurnost prometa mogla bi biti dramatično unaprijeđena

Učinak ‘klima-uređaja’ ispitivat će se tri godine s ugrađenim temperaturnim senzorima.

Ljeti ceste pucaju zbog velikih vrućina, zimi su klizave zbog leda, a kako to riješiti? Jedna i druga pojava su opasne i rezultiraju nerijetko teškim nesrećama, a rupe u kolniku treba i krpati. Nijemci misle da imaju rješenje te vjeruju da je pravi put ugraditi svojevrsni klima-uređaj u prometnicu. Dosad su ceste bile grijane u nekim sjevernoeuropskim državama, a sad će prvi put biti i hlađene.

Od prošlog tjedna na traju građevinski radovi na prometnici Köln-Istok objavio je Federalni institut za autoceste (BASt). Temperatura geotermalne vode koja će prolaziti instalacijama nije visoka, ali će pomoći pri hlađenju ljeti i zagrijavanju zimi. No, testira se i druga tehnologija.

Ukupno će se izgraditi pet ispitnih polja i jedno referentno polje na duljini od po 55 metara. Svih 5 testnih polja imaju različite tehničke implementacije kontrole temperature ceste. Dva će ispita polja biti grijana/hlađena pomoću vode, a na tri ispitna polja će se koristiti zračne komore u cesti za hlađenje/grijanje (zasad nije precizirano kako će taj sustav funkcionirati).

Učinak ‘klima-uređaja’ ispitivat će se tri godine s ugrađenim temperaturnim senzorima. Osim toga, termovizijske kamere nadzirat će površinske temperature asfalta. Izgradnja još traje do kraja lipnja. Zatim se pojedini sustavi spajaju na opskrbu energijom, a ispitno područje može se zagrijati ili ohladiti.

Nijemcima je ovakav sustav posebno zanimljiv na najkritičnijim dionicama, zavojima, izlascima iz tunela…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79