Nikad ne stavljajte djecu u autosjedalicu u zimskoj jakni!

Prehlada se može izliječiti, ali slomljeni vrat ne može! Većina ljudi ne razmišlja o tome već se više boje prehlade. S dolaskom hladnijih dana, oblačimo se toplije i čini se logičnim dijete ostaviti u zimskoj jakni u autosjedalici.

No, to može biti ogromna greška, posebno u slučaju sudara kada može činiti veliku razliku. Zimske jakne, pogotovo one debele i od skliskih materijala, onemogućavaju dovoljno učinkovito zatezanje sigurnosnih pojaseva.

Osim toga, debele su i ponovno spriječavaju dobro zatezanje pojasevima preko djeteta. Iako vam se čini da ste dijete dobro zategnuli, zapravo niste. Između djetetovog tijela i pojasa ostalo je mnogo mjesta, a upravo je to ključno u slučaju sudara. Tako dijete može lakše izletjeti iz sjedalice kao da nije ni vezano.

Zimske jakne onemogućavaju dovoljno učinkovito zatezanje sigurnosnih pojaseva

Zimske jakne onemogućavaju dovoljno učinkovito zatezanje sigurnosnih pojaseva

Car-crash testovi s lutkama u zimskim jaknama pokazale su koliko je to opasno. Lutke su izletjele iz autosjedalica bez obzira što su dobro vezane. To povećava rizik od vrlo opasnih ozljeda glave, vrata, prijeloma i smrtnog ishoda.

– Zimske jakne, skafanderi i općenito debela i skliska odjeća sprečavaju ispravno vezanje djeteta u autosjedalici. Naime, pojas autosjedalice, ili pojas od auta, da bi ispunili svoju zaštitnu funkciju moraju biti čvrsto uz djetetovo tijelo. Debele jakne i slična odjeća to onemogućavaju i prilikom sudara dijete može iskliznuti iz pojaseva i ozbiljno se ozljediti.

Zamislite koliko zraka istisnete iz jakni kada ih stavljate u vreće za vakumiranje, koliko se one stisnu. Taj zrak se prilikom sudara izbije iz jakne i ostaje prazni prostor između pojaseva i djeteta. Dakle kao da dijete niste uopće zategnuli – istaknula je Jana Bosanac, savjetnica za autosjedalice udruge Roda prenosi Avaz.

Ove, ali i ostale savjete o ovoj temi na zvaničnoj stranici objavilo je Udruženje trudnice i mame iz Sarajeva.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79