Nikada ne zaboravimo sarajevske Srbe i njihovu patnju kroz koju su prošli. To više nije grad uglednih…

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik za agenciju Srna iznio je niz neistinih tvrdnji vezanih za agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Izjavio je da su „sarajevski Srbi najveći stradalnici proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i, uz borce Sarajevsko-romanijske regije, najzaslužniji za stvaranje Srpskog, danas Istočnog Sarajeva i RS“.
Tragični pucnji

– Ti tragični pucnji bili su okidač za sarajevske Srbe da u gradu u kojem su rođeni, stasavali, radili, ženili se, udavali, rađali djecu, stvarali porodice i svoje domove nema više mjesta za njih. Tada su prvi Srbi krenuli iz Sarajeva na put bez povratka. Nekoliko godina kasnije, u zimu 1996. godine otpočeo je masovni egzodus naših sunarodnika. Tragične i potresne slike sarajevskih Srba koji su u rukama nosili zavežljaje, ikone i drvene kovčege sa tek iskopanim kostima svojih najmilijih obišle su svijet, koji je kao po matrici bio i slijep i gluh i nijem na izbjegličku muku našeg naroda – rekao je Dodik.

Kao i uvijek, i ovaj put je iskoristio priliku da blati glavni grad BiH.

– Danas, 27 godina poslije i dalje su svježe scene u kojima kolone kamiona, automobila, konjskih zaprega napuštaju sarajevsku kotlinu, a Srbi po ko zna koji put u svojoj historiji kreću u izgnanstvo i to iz Sarajeva, do tada trećeg grada u svijetu po njihovoj brojnosti, nakon Beograda i Čikaga – kazao je Dodik.
Ko koga ne prihvata

Dodao je da je „egzodus sarajevskih Srba jedan od najpotresnijih događaja u historiji RS, jer je taj hrabri narod sve vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata čuvao, branio i odbranio svoja vjekovna ognjišta, da bi na kraju, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, bio prinuđen da sve napusti“.

– Jer nisu željeli da nastave život sa onima koji ih nisu prihvatali ni tada, kao što ih ne prihvataju ni danas. To više nije ono Sarajevo, to nije Sarajevo uglednih srpskih intelektulaca, grad Emira Kusturice, već grad bez Srba, iz kojeg je protjerano njih 150.000. Zato je naša dužnost i obaveza da nikada ne zaboravimo sarajevske Srbe i njihovu patnju kroz koju su prošli. Taj narod moramo da poštujemo, kao i njihovu hrabrost, ponos i odlučnost da krenu ispočetka, cijeneći slobodu i mir u svojoj RS – rekao je Dodik.

Predsjednik bh. entiteta kazao je i to da su sarajevski Srbi podnijeli neizmjernu žrtvu za stvaranje RS, „zajedno s 4.210 poginulih boraca, dok je njih 3.500 dalo dijelove tijela“.

– Nijemi svjedok ovog tužnog i tragičnog događaja su bijeli krstovi na Vojničkom groblju „Mali Zejtinlik“ na Sokocu. S toga ne samo da ne možemo da zaboravimo, već teško možemo i da oprostimo nepreglednu kolonu i tragediju koju su prošli sarajevski Srbi, zajedno sa svojim preminulim srodnicima, žene, djeca i starci – rekao je Dodik.
Poziv za odlazak

Dodao je i to da je RS bila i ostala njihov dom i ognjište, mirno utočište u kojem su nastavili da žive, grade i rade svoji na svome te da će institucije entiteta nastaviti da njeguju kulturu sjećanja.

– Nastavit će da čuvaju naš nacionalni identitet, našu vjeru, jezik i pismo i ponosno ih ostaviti u nasljeđe novim generacijama i svojim potomcima da pamte i nikad ne zaborave – naveo je Dodik.

Ipak, opet je prešutio spomenuti ko je glavni krivac za poziv sarajevskim Srbima da napuste svoja vjekovna ognjišta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79