Nikakvi bh. dronovi se ne testiraju na poligonima u Crnoj Gori

Ministarstvo odbrane Crne Gore reagovalo je na izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza da se “dronovi kamikaze proizvedeni u BiH ispituju na poligonu u Crnoj Gori”.

“Nije predviđena obuka upravljanja bespilotnim letjelicama na teritoriji Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane reagujući na izjavu Zukana Heleza.

Nakon što je Klix.ba jučer objavio zvaničnu informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u kojem demantuju Helezove tvrdnje da postoje dva (pred)ugovora o proizvodnji i izvozu dronova samoubica, stigla je i reakcija crnogorskog Ministarstva odbrane koja je dodatno pobila neutemeljene izjave ministra odbrane BiH.

“Planom bilateralne saradnje u oblasti odbrane između Crne Gore i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, koji je u fazi finalnog usaglašavanja, nije predviđena ni jedna vrsta zajedničke obuke upravljanja bespilotnim letjelicama na teritoriji Crne Gore”, tvrde iz crnogorskog ministarstva.

Ističu da se svi oblici saradnje ministarstava odbrane dvije zemlje, kao što su opremanja, pripreme i realizacije bilateralnih sastanaka i drugih aktivnosti iz domena odbrane i upotrebe oružanih snaga između država, dogovaraju i usklađuju kroz planove bilateralne saradnje.

Podsjetit ćemo da Zukan Helez sedmicama tvrdi da BiH ima tehnologiju za proizvodnju dronova kamikaza, da se dronovi kamikaze već proizvode u fabrici namjenske industrije u BiH, da je sve legalno i da već postoje dva (pred)ugovora o izvozu u druge države.

“Imamo dva ugovora, predugovora, potpisana da izvozimo … Mi smo zatvorili tehnološki proces. Mi to pravimo, to je gotovo. Mi imamo predugovora s dvije države, to je ozbiljna priča”, rekao je, između ostalog, bh. ministar odbrane.

No, raniji sagovornici portala Klix.ba koji su dobro upućeni u bh. namjensku industriju, su upozorili da bh. namjenska industrija trenutno ne može proizvoditi dronove za vojnu upotrebu jer niti ima tu savremenu tehnologiju i resurse, niti postoje ugovori o proizvodnji i namjeni tj. izvozu.

Uprkos tome ministar Helez je nastavio javno govoriti da se “dronovi kamikaze proizvode u BiH, da je tehnološki proces zatvoren i da je to gotova priča i da su o svemu obaviješteni NATO i međunarodni faktori”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79