Niko gladan, niko sam: Ukidanjem PDV-a na doniranu hranu država bi uštedjela

Ukoliko bi hrana koja se sada uništava došla do onih kojima je potrebna, bio bi smanjen broj osoba koje žive ispod linije siromaštva. Stoga je u Bosni i Hercegovini pokrenuta kampanja pod nazivom “Niko gladan. Niko sam”.

Razvoj filantropije ne poznaje granice. Podrška ovoj inicijativi stiže iz nevladinih organizacija iz Srbije. Gošća Dnevnika 2 Federalne televizije bila je Biljana Dakić Đorđević, direktorica Trag fondacije.

Ističe da bi podrškom ovakvoj kampanji svi elementi društva trebali imati značajne benefite. Navodi da je slična kampanja u Srbiji provedena tokom prošle godine, te je urađena analize situacije na terenu i date preporuke, prije svega, donosiocima odluka na koji način bi bilo moguće uvesti sistem ukidanja PDV-a na donacije hrane pred istekom roka, imajući u vidu da to slijedi najbolje evropske prakse.

“U ovom trenutku u 20 od 27 zemalja Evropske unije ukinut je PDV na donacije hrane i EU izuzetno insistira na tome imajući u vidu da je pitanje viškova hrane i bacanje hrane direktno povezano ne samo s humanitarnim nego i s pitanjima zaštite životne sredine”, ističe Dakić Đorđević.

Naglašava da većina zemalja ima cilj da do 2030. godine prepolovi bacanje hrane.

“U Srbiji imamo sličnu situaciju da se, otprilike, jedna trećina hrane baca. Ukoliko bi došlo do ukidanja PDV-a, donacije bi se mogle povećati za skoro 30%. To bi doprinijelo da država, iako bi umanjila direktno prikupljanje PDV-a, značajno uštedjela troškove rashoda za socijalnu zaštitu i podršku najugroženijim kategorijama stanovništva. Naša analiza je pokazala da nema nikakvih dodatnih fiskalnih troškova ukoliko bi došlo do ove vrste mjere, a da bi benefiti bili kudikamo veći. Naime, društvene koristi smo procijenili na devet puta veće nego što su moguće fiskalne koristi. Kompanije bi mogle mnogo više donirati i da na taj način unaprijediti svoju proizvodnju i kontrolu tih proizvoda”, pojasnila je Dakić Đorđević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79