Niko ne brine za starije: U bh. domovima “haraju” zarazna oboljena

Inspektori u KS-u su u ustanovama u kojima borave stare osobe u šest slučajeva utvrdili nepravilnosti, te su izdata rješenja za njihovo otklanjanje

Šta se dešava iza zidina ustanova u kojim su smještene stare osobe, najbolje znaju oni koji tamo rade ili su radili. Ponekad se i sami uposlenici nađu u situaciji kad ne znaju kako da postupe, pa savjete traže na društvenim mrežama.
Izdata rješenja

Tako je na jednoj Facebook grupi zabrinuti radnik staračkog doma pitao da li se neko susretao sa šugom, navodeći kako je jedan štićenik stigao u dom zaražen, nakon čega je zaraženo dosta radnika, ali i ostalih stanara doma.

Zaraze, neadekvatna briga i njega starih, ali i druge nepravilnosti, samo su neki od razloga zbog kojih inspekcija često ulazi u te ustanove. U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Sarajevo kažu da su od 1. januara prošle godine do danas primili devet prijava kojim se inicira inspekcijski nadzor u ustanovama socijalne zaštite u kojima su smještene stare osobe piše Oslobođenje

U KUIP-u KS-a su od 1. januara 2023. do danas primili devet prijava kojim se inicira inspekcijski nadzor

– Postupajući kantonalni inspektor je u šest slučajeva utvrdio nepravilnosti, te su subjektima nadzora izdata rješenja sa naloženim upravnim mjerama za njihovo otklanjanje. Od šest izdatih rješenja, pet ih je izvršeno, subjekti nadzora su postupili po naloženom, a za jedno rješenje još nije protekao dati rok za postupanje, navodi se u odgovoru koji je naš list dobio iz KUIP-a.

Nadalje nam je rečeno da je Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu primio nekoliko prijava u kojima se traži nadzor u ustanovama za smještaj starih i iznemoglih.

– Vršeni su usmjereni inspekcijski nadzori iz sve četiri oblasti ovog inspektorata te su sanitarni, zdravstveni, farmaceutski i inspektori za hranu utvrđivali određene nepravilnosti. Najčešće nepravilnosti ogledaju se kroz nedovoljan broj kadra, neadekvatne sanitarno-tehničke uslove, nepotpune procedure kod sprečavanja i prijavljivanja zaraznih bolesti, nije osigurana primjena preventivnog postupka samokontrole baziranog na principima sistema analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka/HACCP zajedno sa primjenom dobre higijenske prakse, nepotpuno vođenje evidencija iz oblasti zdravstva, a slijedom čega su poduzete upravne mjere, istaknuto je.

U Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS-a rekli su nam da zdravstvena inspekcija redovno vrši kontrolu ispunjenosti uslova propisanih za rad domova za starije osobe.
Nova zapošljavanja

– U protekloj godini u ovim objektima izvršeno je 108 kontrola i u praksi najčešće utvrđeno odstupanje se odnosi na zaposlene kadrove u smislu da svi stručni radnici nisu imali položen stručni ispit za rad u oblasti socijalne zaštite. Bilo je i slučajeva gdje se utvrde propusti u ispunjenosti uslova u pogledu drugih obaveznih kadrova, kao što je kuvar potrebne stručne spreme ili portir.

U ustanovama u kojima su smješteni stari u RS-u izvršeno je 108 kontrola, a najčešće odstupanje odnosi se na kadrove

Ustanove socijalne zaštite obavezne su da u skladu sa Pravilnikom o vođenju evidencija u socijalnoj zaštiti vode evidencije i dostavljaju izvještaje Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS-a, te se povremeno utvrdi da ustanova nije ispoštovala ovu obavezu u predviđenim rokovima. U ovim slučajevima, inspektor rješenjem nalaže da se otklone nepravilnosti, a ukoliko je u međuvremenu neko od zaposlenog osoblja napustio ustanovu, nalaže i da se zaposle potrebni kadrovi, rečeno nam je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79