Niko ne zna koliko je bh. državljana vakcinisano van granica zemlje

Zbog nedostatka dovoljnog broja vakcina za masovnu imunizaciju, državljani Bosne i Hercegovine proteklih mjeseci mogli su se vakcinisati i u zemljama u regiji.

U Srbiju su na vakcinaciju, primjera radi, naročito iz entiteta RS, odlazili zdravstveni radnici, ali i cijele porodice i iz Federacije BiH.

U ovu susjednu državu na vakcinaciju su otišli i zaposlenici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ali i uposleni u privredi.

Državljani naše zemlje, koji imaju hrvatske dokumente, ali ne i hrvatsko prebivalište, mogu se vakcinisati u Hrvatskoj nakon čega dobijaju posebnu potvrdu o tome da su vakcinisani kako bi kasnije, kada se aktualiziraju tzv. Covid-pasoši, mogli s tim dokumentom prelaziti granicu.

Koliko je bh. državljana do sada vakcinisano van granica naše zemlje, u ovom trenutku niko pouzdano ne zna.

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH kažu kako je ovo pitanje u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH (MCPBiH).

U Ministarstvu civilnih poslova BiH odgovorili su nam da su pokrenuli proceduru kako bi prikupili podatke o vakcinisanim osobama van granica BiH.

– Imajući u vidu činjenicu da se veliki broj državljana BiH odlučio vakcinisati u državama okruženja, Ministarstvo civilnih poslova BiH, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH, zatražilo je podatke od nadležnih vlasti Srbije od kojih očekujemo odgovor – navedeno je u odgovoru koji je dobio Faktor iz MCPBiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79