Niko neće u mobilni tim koji će obilaziti zaražene glasače

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izmjenom Pravilnika o sprovođenju izbora omogućila je da putem posebnog mobilnog tima glasaju i oni koji su zaraženi virusom korona i koji se nalaze u izolaciji, međutim prvi i osnovni problem koji se pojavio je ko će pristati da radi u tom mobilnom timu i kako obezbijediti po jednog ljekara za te timove.

“Niko neće htjeti da bude dio tog tima i to je prvo pitanje koje smo i mi u okviru lokalne izborne komisije postavili. Druga stvar je da treba obezbijediti jednog ljekara jer CIK preporučuje da po mogućnosti bude jedan zdravstveni radnik. Mi još ništa zvanično nismo dobili povodom toga, ali smatram da će biti jako teško obezbijediti ljude za posao u mobilnom timu koji će morati ići u kuću onima koji su zaraženi da bi glasali”, rekao je za “Nezavisne” Vladimir Vuković, predsjednik Opštinske izborne komisije Teslić, ističući da će biti problem nabaviti svu opremu za glasanje u uslovima pandemije ne toliko zbog novca, već zbog vremena koje je preostalo, ali i zbog sve teže situacije na tržištu jer, kako ističe, već ima informacije da je teško doći do beskontaktnih toplomjera.

Slično misle i u Gradskoj izbornoj komisiji u Prijedoru, gdje Željko Škondrić, predsjednik ove komisije, kaže da ne zna ko će pristati da bude dio tog mobilnog tima, te da omogućiti njima da glasaju nije pravedno prema drugim bolesnicima koji su hospitalizovani po drugim osnovama.

“Njima nije omogućeno glasanje, tako da ima i diskriminacije, ali mi ćemo dati sve od sebe da ispunimo i ovaj zadatak koji je zadao CIK. Sve u svemu, biće teško”, rekao je Škondrić za “Nezavisne”, dodajući da bi sve moglo da stvori probleme i u biračkom spisku.

Podsjećanja radi, CIK je na posljednoj sjednici odlučio da i oni zaražni virusom korona i lica koja se nalaze u izolaciji ili su hospitalizovana mogu glasati na lokalnim izborima putem mobilnog tima. Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na virus korona ili koji se nalazi u izolaciji ili hospitalizaciji, dužan je najkasnije u roku od 72 časa prije dana izbora lično ili putem drugog lica izbornoj komisiji da dostavi medicinski nalaz koji potvrđuje da je zaražen virusom korona. U svojoj preporuci CIK navodi da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti treba da bude najmanje jedan zdravstveni radnik te da predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.

U suštini, pored mobilnih timova koji će biti formirani i koji će obilaziti stanovnike koji iz nekog razloga ne mogu izaći na glasanje, opštinske i gradske izborne komisije moraće formirati još po najmanje jedan poseban tim, zavisno od broja birača koje će morati obići.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je za “Nezavisne” da su upoznati sa informacijom da će osobe koje imaju virus korona ili koje su izolaciji moći glasati na izborima putem mobilnog tima, ali da ih niko nije pitao za mišljenje ili savjet.

“Niko nas nije pitao za preporuke. Velikim lokalnim zajednicama to će sigurno predstavljati problem jer oni imaju i veći broj pozitivnih na virus korona, dok je u manjim lokalnim zajednicama manji broj zaraženih”, rekao je Zeljković, dodajući da će svaka lokalna zajednica tom problemu morati pristupiti pojedinačno jer ne postoji formula za cjelokupnu državu.

Počelo štampanje glasačkih listića

U BiH je počelo štampanje glasačkih listića za lokalne izbore koji su zakazani za 15. novembar. Listiće štampa kompanija “Unioninvestplastik” iz Sarajeva, a vrijednost cijelog posla je 805.528 KM.

“Kako glasački listići spadaju u osjetljivi izborni materijal, ovoj aktivnosti pristupamo s posebnom pozornošću i uz dodatne sigurnosne mjere, kao i mjere nadzora i kontrole u svakom trenutku tokom ovog procesa”, rekao je Željko Bakalar, predsjednik CIK BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79