Nikola Kuzmanovića uzimao novac stečen nelegalno i “oprao” skoro 80.000 KM

Novac od nezakonitih transakcija, uplaćen je na račune optuženog otvorene kod poslovnih banaka u Banjoj Luci, koji je novac odmah podigao i sa istim raspolagao, pribavivši na taj način nezakonitu imovinsku korist u spomenutom iznosu

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Nikole Kuzmanovića (1994.), koji se tereti za pranje novca.

Optuženi se tereti da je na području Banja Luke, u dva navrata tokom 2019. godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, primio novčane iznose, a potom raspolagao novcem u ukupnom iznosu od 76.837 KM za koji je znao da potječe od kaznenog djela počinjenog u inostranstvu.

U optužnici se navodi da je optuženi znao da su njemu poznate osobe, na području Republike Francuske, upotrebom POS kartičnih uređaja i odgovarajućih bankovnih kartica počinile kazneno djelo kompjuterske prijevare i poduzele više nezakonitih novčanih transakcija na štetu dvije poslovne banke u BiH.

Novac od nezakonitih transakcija, uplaćen je na račune optuženog otvorene kod poslovnih banaka u Banjoj Luci, koji je novac odmah podigao i sa istim raspolagao, pribavivši na taj način nezakonitu imovinsku korist u spomenutom iznosu.

Optuženi se tereti da je počinio produženo kazneno djelo – pranja novca.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79