Nikola Pejić: Zašto sam vratio izgubljeni novčanik i vrećicu s nakitom

Šesnaestogodišnji Nikola Pejić iz Dervente napravio je potez koji zaslužuje svaku pohvalu, naročito ako imamo u vidu vrijeme u kojem živimo i svakojake prevare.

Naime, vraćajući se kući, pronašao je na ulici torbu u kojoj su bili novčanik s dokumentima, ali i vrećice s nakitom. Sve je odnio u policijsku stanicu, odnosno pronađene vrijednosti nije zadržao za sebe. Njegov primjer trebao bi biti uzor mnogima u BiH. Gest koji je učinio izazvao je divljenje i riječi hvale.

Vlasnik izgubljene torbice nagradio je Nikolu, dobio je pohvalu od policije „svaka čast, momak“, roditeljima je u život unio radost u život svojim potezom te poslao poruku da novac, položaj ili neke druge privilegije nisu najvažnije.

Hoće da bude inžinjer građevine ili mašinstva, a možda i policajac, kao i njegov brat.

U porodici naučen i odgojen da bude pošten, a svojim gestom ulio je nadu onima koji su razočarani u sve negativne pojave u društvu da sve nije izgubljeno i da neke nove poštene nade žive među nama

“Odmah sam zvao policiju, primjetio sam da ima novčanik sa dokumentima. Policajac mi je rekao ako mogu da pronađene stvari donesem u Policijsku stanicu. To sam i uradio. Nisam znao šta ima još u torbici. Policajac je počeo da vadi iz torbice novčanik sa dokumentima i izvadio je i vrećice zlata i drugog nakita, kaže Pejić.

U Policijskoj stanici se zadržao dok je stigao vlasnik izgubljene torbe.

“Došao je čovjek koji je izgubio torbu i zahvalio se na tome šta sam učinio. Nagradio me i novčano, a policajci su rekli svaka čast momak, dodaje Pejić.

Učenik je Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin” Derventa, zanimanje mehatronika.

Mladić pronašao torbu sa zlatom, nazvao policiju, oni mu rekli “svaka čast, momak”, a vlasnik torbe mu se zahvaljivao do neba

“Planiram generalno da idem za inženjera , a dvoumim se između građevinskog i mašinskog.  Brat je policajac i on je imao jedan slučaj gdje učestovao u spašavanju mladića u Brodu.To je bilo u istoj sedmici, dva dana razlike. Za sada ne planiram da budem policajac, ali ništa još nije sigurno, sa osmijehom na licu kaže Pejić.

Kako smo saznali vlasnik izgubljene torbice je Rudolf Daka iz Dervente, koji je vlasnik  radnje “Zlatara Daka”.

“Kada sam primjetio da torbice nema počeli smo da je tražimo oko radnje i u blizini.  Nakon toga pozvali su iz policije da dođem. Tamo sam sreo momka koji je pronašao torbu i donio je u policiju. Veoma lijep gest od njega, prijatno me  iznenadio. Sve je bilo u torbi. Momka sam nagradio novčanim iznosom, kaže Daka.

Brat skidao mladića sa vješala

Nikolin brat Marko samo dva dana ranije učestvovao je u akciji spašavanja dvadesetosmogodišnjaka iz Gradiške, koji je pokušao da se objesi u naselju Novo Selo, opština Brod.

Petorica policajca uspjela su ubijediti mladića da odustane od tog stravičnog plana. Mladiću je život spasen zahvaljujući Stefanu Pijetloviću, Draganu Kokanoviću,  Marku Pejiću,  Edinu Kariću i Nevenu Puljanoviću, pripadnicima Policijske uprave Doboj, zaposlenim u policijskim stanicama Brod i Derventa.

Momci su na intervenciju otišli nakon što su im kolege iz Policijske uprave Gradiška, u nedjelju popodne, dojavile da je jedan Gradiščanin trenutno na području opštine Brod, te da ima namjeru da sebi oduzme život.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79