Nikšić: Bit ću suzdržan prilikom izglasavanja Vlade, fali Srba

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić kazao je da je sa nestrpljenjem iščekivao imenovanje nove vlade, ali da je očekivao da će se ravnopravno odlučivati o sastavu, te da će se malo više pitati.

– Da sam se malo više pitao u sastavu ove Vlade bilo bi barem tri puta više Srba, jer tako kaže Ustav. Zarekao sam se da ću se zalagati za ljudska prava i slobode. Nije isključena obaveza, da ukoliko se ukaže mogućnost, da se otklone određene disproporcije u sastavu Vlade. Je li nemoguće u Sarajevu naći tri eksperta iz reda Srba. Prema popisu iz 1991. u sastavu Vlade trebala bi biti četiri ministra ili ministrice iz reda Srba. Može se raspravljati o tome, da bi broj ministara trebao biti tri, ali jedno ne ispunjava ustavnu odredbu – kazao je Nikšić.

Nikšić je kazao da nema opravdanja za ove postupke.

– Prinuđen sam da kod glasanja budem suzdržan, osim ako moj glas bude presudan za imenovanje nove Vlade. U svakom slučaju, a naročito ako moj glas bude presudan iskoristit ću priliku i predložiti predsjedavajućem i premijeru da prema članu 27. stav 5. kreiraju novi sastav Vlade koji će ispunjavati ustavne odredbe – kazao je Nikšić.

Konaković: Možete biti principijelni, ali trebate biti realni

Foto: Printscreen

Zastupnik Naroda i pravde Elmedin Konaković zamolio je Nikšića da ipak podrži novi predloženi saziv kantonalne vlade prenosi Avaz.

– Možete biti principijelni, ali trebate biti realni. To nije realno. Molim vas da i ove ljude koji su hrabri i stručni, niko od njih nije došao s biroa i svi su bili zaposleni, podržite. Šteta je da te ljude niste bolje upoznali. Pred nama su teški procesi – poručio je Konaković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79