Nikšić i Delić s predstavnicima organizacija osoba s invaliditetom: Nećete biti uskraćeni za bilo koji vid podrške

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održali su danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sastanak sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH. Tom prilikom pružili su punu podršku da na zajednički način rješavaju ključne zahtjeve koje je formulirala ova unija, te iznijela tokom današnjeg protestnog skupa.

Ti zahtjevi se, kako su istakli predstavnici ove populacije, tiču unapređenja zakonskih okvira, ostvarivanja prava i drugih rješenja, a koja bi omogućila osobama sa invaliditetom pristojan život.

Tokom sastanka istaknuta je obostrana spremnost da partnerski rade na pronalasku najboljih, ali i mogućih rješenja, te je najavljeno da će resorno federalno ministarstvo biti prva adresa za artikuliranje, kao i zastupanje poboljšanja statusa i prava ove kategorije stanovništva.

– Mi želimo biti partneri koji će dati sve od sebe kako bi vi bili zadovoljni. Ova vlada je tu da, zajedno sa vama, tražimo rješenja za probleme. Svjesni smo da ta rješenja neće uvijek biti idealna, ali ćemo učiniti sve da budu što bolja i realna. Želimo da nas ljudi cijene po tome šta uradimo, a ne šta obećamo – kazao je premijer Nikšić na sastanku.

Ministar Delić zahvalio se predstavnicima Unije na korektnosti, te im poručio da u Vladi i resornom federalnom ministarstvu sigurno imaju uvijek podršku za dijalog i dogovor.

– Sve što budemo radili, radit ćemo na sistematski način, ništa nećemo uraditi bez kompromisa s vama. Nećete biti uskraćeni za bilo koji vid podrške. Bit ćemo reprezenti u zagovaranju vaših prava i ovo će biti vaša kuća u kojoj ćete imati rješenja. Želio bih da vaša prva adresa budu resorno ministarstvo i Vlada, te da zajedno zastupamo interese u Parlamentu Federacije BiH. Mi ćemo pripremiti najbolje prijedloge rješenja u skladu sa našim mogućnostima – rekao je ministar Delić.

Predstavnici Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH iskazali su zadovoljstvo ishodom sastanka, te optimizam da će u partenerskom odnosu sa Federalnom vladom poboljšati prava ove populacije, a posebno tokom procedure donošenja Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške za lica sa invaliditetom, koji se nalazi u javnoj raspravi, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79