Foto: Ilustracija
Nikšić na vanrednom obraćanju: Volio bih da je šteta milijardu, a da nismo izgubili niti jedan ljudski život

Nikšić na vanrednom obraćanju: Volio bih da je šteta milijardu, a da nismo izgubili niti jedan ljudski život


Na vanrednoj konferenciji za medije, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić obratio se javnosti nakon hitne sjednice vlade, koja je sazvana povodom novonastalih situacija u BiH izazvanih poplavama i drugim nepogodama.

U narednom periodu, Vijeće ministara razmotrit će odluku o zahtjevu za pružanje međunarodne pomoći, izjavio je Nikšić.​

“Mi smatramo da onim što sada imamo možemo sanirati posljedice. Međutim, sada smo dobili informaciju direktora Željeznice FBiH koji su možda najpogođeniji u smislu ugrožavanja poslovanja jer oni uglavnom ostvaruju komunikaciju preko luke Ploče. To je nešto što može dovesti do ogromne štete”, rekao je Nikšić.

Istakao je da će blokada pruge prouzrokovati značajnu štetu cjelokupnoj privredi, a posebno Željeznicama FBiH, koja će iznositi oko 270.000 KM dnevno.

Zahvalio se posebno angažmanu Cesta FBiH, ističući da je zahvaljujući njima saniran dio kod Komadinovog vrela na dionici puta M17.

“Sinoć je bio riješen problem privremenog zatrpavanja puta na M17 Komadinovo vrelo, ali mogu saobraćati samo interventna vozila. Probijanjem tog puta je omogućen alternativni pravac preko Glogova do Jablanice. Nadamo se da će u toku dana biti potpuno riješena blokada na putu Jablanica – Mostar”, izjavio je premijer.

Posebno ističe da svu pomoć, bilo materijalnu ili finansijsku, treba usmjeriti preko institucija kako bi se osigurala pravilna raspodjela. Nakon toga, govorio je o kamenolomu u blizini Donje Jablanice, koji je izazvao sumnje o njegovoj odgovornosti za žrtve u tom mjestu i katastrofu koja je zadesila to jablaničko selo.

“Sve ono što se desilo bujice, odroni, klizišta, moglo je utjecati na ljudske živote poput smrtnog slučaja u Buturović Polju. Međutim, u Donjoj Jablanici ne bi bilo žrtava da nije bilo kamenoloma”, rekao je Nikšić.

Nikšić je izjavio da je bio u kontaktu s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i da je obaviješten o interesu za proglašenje nacionalnog Dana žalosti, o kojem će odlučiti Vijeće ministara.

Svim spasiocima koji su od jučer na terenu i nesebično pružaju pomoć uputio je zahvalnost. Također je naglasio da ne želi nikoga etiketirati kao odgovornog za propuste, već da će vrijeme pokazati ko snosi krivicu.

Također je dodao da će u narednim danima stručnjaci procijeniti štetu na prugama te kako i na koji način će pruga biti sanirana.

“Volio bih da je šteta milijardu KM, a da nismo izgubili niti jedan ljudski život”, zaključio je Nikšić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija