Nikšić najavio da će zbog Rame Isaka prepustiti HDZ-u direktora FUP-a: Kad sam predlagao da ministar ne bude Bošnjak, svi su bili protiv

Nikšić najavio da će zbog Rame Isaka prepustiti HDZ-u direktora FUP-a: Kad sam predlagao da ministar ne bude Bošnjak, svi su bili protiv


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, još jednom je pokazao svoju majstorsku vještinu prebacivanja odgovornosti na druge. U intervjuu za Federalnu televiziju, Nikšić je otvoreno priznao da se suočava s brojnim problemima, ali je, u svom prepoznatljivom stilu, našao načina da krivicu prebaci na sve osim sebe.

Kada je riječ o imenovanju direktora Federalne uprave policije, Nikšić se požalio da će zbog ministra Rame Isaka, koji je Bošnjak, biti prisiljen dati tu poziciju HDZ-u. “Kad sam predlagao da ministar ne bude Bošnjak, svi su se digli protiv mene,” rekao je Nikšić, ističući kako ga političke igre uvijek dovode u nezavidnu situaciju. Naravno, ostaje nejasno zašto je, po njegovim riječima, uvijek on taj koji mora popustiti i preuzeti odgovornost za tuđe greške.

Nikšić je također prokomentarisao situaciju u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUB), naglašavajući da je ovaj problem prisutan već tridesetak godina, te da se u svom prvom mandatu trudio naći rješenje, ali bez uspjeha. Ipak, kada je kantonalna vlada preuzela inicijativu i osigurala sredstva za plaće zaposlenih, Nikšić je pohvalio tu odluku, ali i dodao da je suštinski problem zapravo političko pitanje imenovanja upravljačkih struktura. U ovom slučaju, kako tvrdi Nikšić, problem je više u drugima nego u njemu.

Premijer je također spomenuo i situaciju u filmskoj industriji, gdje su ga radnici optuživali za neadekvatnu podršku. Naravno, Nikšić je brzo demantovao te optužbe, hvaleći se povećanjem sredstava za kinematografiju za 1.300.000 KM. “Ali ne pada mi napamet da se petljam u to ko je od redatelja najzaslužniji,” naglasio je Nikšić, čime je još jednom pokazao svoju spremnost da se distancira od bilo kakve direktne odgovornosti.

U dijelu intervjua koji se odnosi na rad Vijeća ministara BiH, Nikšić je pohvalio predsjedavajuću Borjanu Krišto i istakao da HDZ nije opstruirao rad, iako imaju drugačije stavove. Međutim, nije propustio priliku da istakne kako su se, uprkos njihovim naporima, neki problemi ipak pojavili. “Trenutno stagniramo, ali važno je da nam niko ne može oduzeti ono što smo napravili,” rekao je Nikšić, ponovo sugerirajući da su glavni problemi uzrokovani nekom drugom stranom, a ne njegovom.

Kada je riječ o izboru direktora Porezne uprave, Nikšić se osvrnuo na proces testiranja, gdje je kandidat SDP-a, Muhamed Hasanović, nije prošao. I ovdje je brzo pronašao sumnju u ispravnost procesa, ističući da je normalno da od šest kandidata samo dvoje položi test. Iako priznaje da postoji sumnja, odgovornost za to prebacuje na druge, govoreći kako će tek nakon provjera donijeti odluku.

Na kraju, Nikšić je pokušao objasniti zašto plan rasta nije prošao, ističući kako su stranke iz RS-a prihvatile plan, ali su neki kantoni problematizirali njegovo usvajanje. “Plan rasta je bila sjajna šansa za BiH, a sada smo uskraćeni za mogućih 1.026.000.000 eura,” rekao je Nikšić, zaključujući kako je to još jedan primjer kako su drugi, a ne on, odgovorni za propuštene prilike.

U ovom intervjuu, Nikšić je, na svoj prepoznatljiv način, uspio prikazati sebe kao žrtvu okolnosti i tuđih odluka, dok je za svaki problem pronašao krivca u nekome drugom. Uvijek su to “oni drugi” koji ne razumiju, koji opstruiraju, koji ne dopuštaju napredak – a on, Nermin Nikšić, samo pokušava da stvari funkcioniraju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija