Nikšić: Situaciju na deponiji Smiljevići popraviti industrijskom konopljom

Danas se održava hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj zastupnici razmatraju Izvještaj o stanju i aktivnostima u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) Smiljevići s prijedlogom mjera koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kako bi se stanje dovelo na onaj nivo koji je poželjan.

Pored brojnih pitanja zastupnika, za riječ se javio i Damir Nikšić koji je uputio pitanje nadležnim, prenosi Faktor.

– Da li ste razmišljali o prekrivanju aktivne plohe zemljom i industrijskom konopljom? Da li ste uopće razmišljali o industrijskoj konoplji kao sredstvu koje pomaže dekontaminaciji tla? Industrijska konoplja je legalna, potrebno je samo registrovati se da bi se legalno zasadila na deponiji i oko nje i pomogla dekontaminaciji tla. Ta konoplja nema psiho efekte – kazao je Nikšić.

Nikšić je istakao kako je ova konoplja ljekovita.

– Mi ovu konoplju nakon toga ne bi koristili za liječenje, ali bi bilo dobro da dekontaminira tu zemlju. Umjesto milion i po folije, da li ste razmišljali ili konsultovali neke eksperte koliko bi moglo biti dobro primjenom industrijskom konopljom, umjesto folijom. Čuli smo o prikrivanju zemlje folijom, ja bih samo na tu zemlju dodao konoplju – zaključio je Nikšić u svom zastupničkom pitanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments