Nikšić: Vrijeme je da se prestane s provokacijama od političko-vjerskih krugova iz Beograda

Svjedoci smo dešavanja u Crnoj Gori vezanih za ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u manastiru na Cetinju, kaže u reakciji Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

“Na tom primjeru se nažalost još jednom jasno demonstrira kako političko-vjerski krugovi iz Beograda i dalje koriste svoj uticaj za destabiliziranje sveukupnih prilika u regiji.

Mi koji smo bili svjedoci uvoda u krvavi rat na ovim prostorima nikako ne možemo ostati ravnodušni na događaje koji ovih dana potresaju Crnu Goru, a koji nas podsjećaju na to vrijeme. Još uvijek su svježa sjećanja na agresiju koju je preživjela naša zemlja, a danas smo bili svjedoci novoj demonstraciji sile. Realizacija višestruko poraženih velikodržavnih projekata koja se pokušava provesti pod plaštom religije je za svaku osudu i prezir.

Kakva je poruka kada vojni helikopter dovodi, a kordon policije osigurava vjerske velikodostojnike koji bi trebalo da propovjedaju mir, toleranciju, poštovanje, ravnopravnost?

Nažalost očito danas ništa od toga nije bilo ni u primisli onih koji su silom ustoličili mitropolita.

Dritan Abazović – ključ koji je otključao vrata Crne Gore za velikosrpske nacionaliste!

Ono što posebno zabrinjava je potpuno odsustvo odgovornosti Vlade Crne Gore koja nije adekvatno procijenila rizik ovog dogadjaja i nije otkazala ustoličenje koje je evidentno imalo političke ciljeve u pozadini.

Naprotiv, vlast je pokazala spremnost da usprkos protestima građana u Crnoj Gori, usprkos jasno izraženom protestu opozicije demonstrira silu protiv vlastitog naroda što je dovelo, kako izvještavaju mediji, do velikog broja povrijeđenih građana. Žao mi je što je i moj drug Ranko Krivokapić počasni predsjednik SDP-a Crne Gore i dugogodišnji predsjednik Skupštine Crne Gore zadobio lakše povrede jer mu je pred noge ispaljena šok-bomba.

Krajnje je vrijeme da se prestane sa različitim vrstama provokacija u regiji koje dolaze od strane političko-vjerskih krugova iz Beograda što mora biti jedan od preduslova za dobrosusjedske odnose koje svi dobronamjerni žele.

Srpska pravoslavna crkva treba pokazati da joj je vjera ispred politike i slijediti vjerski nauk da su mirenje i zbližavanje, a ne sukobi i razdor osnova vjerskog djelovanja.

U suprotnom, crkveni velikodostojnici će pokazati da nisu ništa više nego sredstvo u rukama rušilačke politike koja u Crnoj Gori ovih dana provodi tihu agresiju”, navodi Nikšić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79