NiP nakon odluke Predsjedništva: Ovdje postoji jedan novi iskorak u političkom životu Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je usvojilo Odluku o imenovanju Borjane Krišto (HDZ) za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH: Borjana Krišto imenovana za mandatarku Vijeća ministara

Tim povodom, oglasili su se iz stranke Naroda i Pravda.

Iz Naroda i Pravde pozdravljaju ovakvu odluku i ističu da se i ovim pokazuje opredijeljenost političkih aktera za brzim formiranjem vlasti na svim nivoima što bi u konačnici trebalo predstavljati iskorak ka rješavanju višegodišnje političke krize.

Imenovanje Borjane Krišto za mandatarku Vijeća ministara BiH pokazuje da postoji jasno opredjeljenje da se napravi jedan novi iskorak u političkom životu Bosne i Hercegovine, smatraju u Narodu i Pravdi.

Iz ove stranke dodaju da je sasvim jasno da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana rekordno brzo, što će, ako se zna da Vlada FBiH i neke kantonalne vlade rade u tehničkom mandatu već četiri godine, biti značajno sa aspekta rješavanja ključnih prioriteta građana BiH.

“Pozdravljamo pozitivne poruke Bosni i Hercegovini iz Evropske unije, izražavajući zadovoljstvo potvrđivanjem kandidatskog statusa našoj državi od strane Evropskog vijeća, te posebno naglašavajući važnost šanse za razvoj i unapređenje procesa u BiH koja nam je pružena.

Pregovori i dogovori u Bosni i Hercegovini nemaju alternativu. Podržavamo i pozdravljamo napore i rezultate pregovaračkih timova na čelu sa predsjednikom Konakovićem za postizanje dogovora i sporazuma koji u fokus stavljaju put napretka države i poboljšanje kvaliteta života građana. Svjesni da ne postoje savršeni politički sporazumi, ali i važnosti aktuelnog trenutka za Bosnu i Hercegovinu i kompromisa koji prave makar i ograničene iskorake u cilju poboljšanja općeg ambijenta, a ne idu na štetu države i građana, pozdravljamo preduzete korake koalicionih partnera ka spuštanju tenzija, zaustavljanja govora mržnje, jasnog opredjeljenja za evropski put, borbu protiv kriminala i korupcije, te poboljšanje socio-ekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini”, dodaju iz Naroda i Pravde.

Formiranja izvršne vlasti na svim nivoima u BiH na programskoj osnovi, smatraju u Narodu i Pravdi, ogledat će se i u pravovremenom usvajanju budžeta, a posebno najava povećanje planiranih sredstava za poboljšanje funkcioniranja institucija na državnom nivou.

Novi momentum u političkom životu BiH ogleda se i u činjenici da je naša zemlja dobila kandidatski status za članstvo u EU. U tom kontekstu, iz Naroda i Pravde ukazuju na hitnost provođenja prioriteta i uvjeta koji našu zemlju čekaju na evropskom putu što je posebna odgovornost svih koalicionih partnera koji će preuzeti odgovornost za vođenje vlasti na svim nivoima u narednom mandatu.

“Narod i Pravda ostaje privržena vrijednostima, načelima i ciljevima za koje se opredijelila svojim programskim dokumentima, svojom Deklaracijom i Rezolucijom o zaštiti države Bosne i Hercegovine”, navodi se na kraju saopćenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79