NiP-ova ministrica sve vrijeme znala za optužnicu protiv pefodila nastavnika ali nije reagovala

NiP-ova ministrica sve vrijeme znala za optužnicu protiv pefodila nastavnika ali nije reagovala


Nakon što se Omer Begović, bivši direktor OŠ Grbavica I, povukao iz utrke za Lokalne izbore jer je Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv njega zbog propusta, (nije suspendovao nastavnika tjelesnog odgoja Samira Alihodžića, osuđenog za bludne radnje nad maloljetnom osobom), postavlja se pitanje hoće li ministrica obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović podnijeti ostavku.

Begović se tereti da je od 14. marta do 28. augusta 2018. godine kao direktor Osnovne škole Grbavica I, propustio da suspenduje Alihodžića, iako je znao da je optužen za krivično djelo bludne radnje. Zbog nedonošenja odluke o suspenziji iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka, tereti se da da mu je pribavio nezakonitu korist u vidu prava koje mu ne pripada.

Riječ je o Samiru Alihodžiću, osuđenom nastavniku pedofilu koji je uprkos optužnici radio u školi. On je usljed velikog pritiska javnosti naknadno dao otkaz.
Općinski sud u Sarajevu 20. januara 2022. godine je dostavio Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo presudu ovog suda kojom je S. A. pravomoćno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a zbog krivičnog djela bludne radnje, dakle resorna ministrica je bila upoznata.

Alihodžić je godinu dana zatvora otplatio sa 36.500 KM.

Ipak, ova presuda nije omela ministricu Hota-Muminović da Omera Begovića 11 mjeseci kasnije, 22. decembra 2022. godine imenuje za direktora Osnovne škole Aneks!

U posjedu Faktora je dokument koji potvrđuje imenovanje Begovića.

Alihodžić je bivši zet delegata u Domu naroda PSBiH Kemala Ademovića (NiP). Zbog ove činjenice u javnosti se slučaj počeo i politizirati. Tada su se oglasili iz Kantonalnog odbora NiP-a.

– Izabrani zvaničnici u organima zakonodavne i izvršne vlasti, ispred političke stranke Narod i pravda, poduzet će sve aktivnosti kako bi se onemogućilo neprihvatljivo učešće osoba osuđenih za pedofiliju u nastavnom procesu u Bosni i Hercegovini.

Narod i pravda je, u sličnom slučaju u Brčko distriktu BiH, kada je osoba osuđena za bludne radnje nad maloljetnim licem, a koja je dobila zaposlenje u javnoj instituciji JZU Zdravstveni centar Brčko, reagovala javno i nedvosmisleno, tražeći od nadležnih organa da zaustavi taj radni angažman i mogućnost da predmetna osoba dolazi u dodir s djecom.

Institucije sistema obavezne su trajno onemogućiti licima koja su osuđena za krivično djelo pedofilija rad s maloljetnim osobama te stati u zaštitu maloljetnika, ali i kompletnog obrazovnog sistema – saopćeno je iz Kantonalne organizacije NiP-a.
Dodali su i da “zbog tačnog i istinitog informisanja javnosti ističemo kako osuđeni nastavnik već više od godinu dana nije zet prvog zamjenika predsjednika Naroda i pravde Kemala Ademovića”.

Uprkos ovakvim uvjeravanjima iz NiP-a, ministrica koja dolazi iz te stranke Naida Hota-Muminović nije vidjela ništa sporno u tome da za direktora, samo u drugoj osnovnoj školi, predloži Begovića, čovjeka koji nije suspendovao tada optuženika, sada osuđenika, iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija