NiP-ovi zastupnici u Parlamentu FBiH traže reakciju FUP-a zbog napada demonstranata

Foto: Klix

Klub zastupnika Naroda i pravde u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine traži od Federalne uprave policije da reaguju zbog napada na novinare tokom protesta u četvrtak, ispred Federalnog parlamenta.

Naime, oni od vršioca dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensada Kormana traže da odmah dostavi informaciju o napadima demonstranata na zastupnike u Parlamentu Federacije BiH Kenana Uzunovića i Elzinu Pirić, ali i novinare koji su izvještavali o dešavanjima na protestima te o tome zašto isti nisu dobili adekvatnu zaštitu.

Iz Kluba NiP-a kažu da je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine objekat koji se posebno osigurava i za čije osiguranje je direktno nadležna Federalna uprava policije.

“Brutalni napadi političkih aktivista na zastupnike Kenana Uzunovića i Elzinu Pirić su direktni rezultat nerada policijskih službenika Federalne uprave policije”, kažu iz Kluba NiP-a.

Također, podsjećaju vršioca dužnosti direktora Federalne uprave policije Ensada Kormana da u upravi kojom rukovodi, u sastavu Sektora uniformisane policije, postoje Operativna jedinica za podršku i intervencije i Odjeljenje za zaštitu objekata čiji je zadatak, između ostalog, sprečavanje narušavanja i uspostavljanje javnog reda i mira u neposrednoj blizini objekata koji se štite.

Dodatno ih zabrinjavaju i napadi na novinare koji su samo radili svoj posao, a bili izloženi brutalnim verbalnim, pa i fizičkim napadima.

“Propuste kakve smo imali priliku vidjeti na demonstracijama ispred Parlamenta Federacije BiH smatramo nedopustivim. Građani Bosne i Hercegovine imaju razloga biti zabrinuti i sumnjati u sposobnost Federalne uprave policije ukoliko Federalna uprava policije nije sposobna održati javni red i mir ispred štićenog objekta”, dodali su.

Za kraj, traže da se odmah pokrene procedura utvrđivanja disciplinske odgovornosti policijskih službenika odgovornih za pripremu planova pojačanog i posebnog osiguranja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79