NiP protiv svojih partnera iz Naše Stranke: “Odbacujemo pristup vrijeđanja, omalovažavanja i ismijavanja”

NiP protiv svojih partnera iz Naše Stranke: “Odbacujemo pristup vrijeđanja, omalovažavanja i ismijavanja”


Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) danas je reagovao na saopćenje Naše stranke, inače koalicionog partnera NiP-a, u vezi sa komentarima o pozivu reisu-l-uleme Huseina Kavazovića vjernicima da uče Kišnu dovu.

Nakon što je Ivana Marić ismijala poziv reisu-l-uleme Huseina Kavazovića za učenje Kišne dove, pa time izazvala buru reakcija, u njenu odbranu je danas stala Naša stranka, koja je objavu Marić nazvala šaljivim komentarom, osuđujući “napad na slobodu govora”.

No tako ne misle njihovi partneri u vlasti, NiP.

Naša Stranka tvrdi da je sloboda govora kada Ivana Marić ismijava reisu-l-ulemu Kavazovića

– Svako malo svjedočimo “nesretnim” incidentima u kojima se kroz ironične izjave u javnom prostoru vrijeđaju vjerski osjećaji velikog broja građana. Posebno zabrinjava činjenica da se na meti ovakvih komentara našao ne samo vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema, već i jedan od važnijih vjerskih obreda muslimana – dova, molitva koja ima duboko značenje u životima vjernika – navodi Delić.

Dodao je da je važno naglasiti da dova, kao molitva, nije isključivo muslimanska praksa, te da je ona je prisutna u svim velikim religijama i predstavlja čin obraćanja Bogu, traženja pomoći, zaštite ili zahvalnosti.

– Njena univerzalnost i duhovna težina čine svaki pokušaj njenog omalovažavanja neprimjerenim i bolnim za vjernike, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Naša stranka, koja se u ovom slučaju oglasila u odbranu ironije kao načina izražavanja, ovim činom je, nažalost, propustila priliku da prepozna osjetljivost teme i važnost poštovanja vjerskih osjećaja svih građana. Omalovažavanje vjerskog obreda nije i ne može biti prihvatljivo ni u kojem kontekstu, jer takvi postupci narušavaju duh suživota i tolerancije, vrijednosti na kojima se temelji naše društvo, a koje deklarativno zagovara i Naša stranka – istakao je Delić.

Naveo je da je sloboda govora temeljna vrijednost svakog demokratskog društva, ali da ona dolazi s odgovornošću.

– Ne možemo pod izgovorom slobode govora opravdavati izjave koje vrijeđaju vjerske osjećaje ili omalovažavaju vjerske obrede. Sloboda govora ne podrazumijeva pravo na širenje netrpeljivosti ili nepoštovanja prema drugima, već zahtijeva promišljeno i odgovorno izražavanje koje doprinosi zajedničkom dobru i društvenoj harmoniji. Politički analitičari nisu komičari i kao takvi imaju značajnu ulogu u oblikovanju javnog mnijenja, a sa tom ulogom dolazi i odgovornost za izgovorenu riječ.

Korištenje ironije za izražavanje netrpeljivosti prema bilo kojoj vjerskoj zajednici nije samo neprofesionalno, već i opasno, jer potiče na podjele i konflikte. Komičari, s druge strane, ako su dobri i duhoviti, zabavljaju ljude i olakšavaju im tešku svakodnevnicu. Koristim priliku da pozovem sve javne ličnosti i političke stranke da pokažu odgovornost u svojim istupima i da kroz svoje djelovanje promiču dijalog, međusobno razumijevanje i poštovanje različitosti koje čine naše društvo bogatijim i snažnijim, poručio je Delić.

Samo tako, istakao je, možemo osigurati da Bosna i Hercegovina ostane zemlja u kojoj se svi građani osjećaju slobodno, sigurno i poštovano, bez obzira na svoje vjersko ili etničko porijeklo i pripadnost, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Iz NiP-a su također poslali saopćenje u kojem navode da “istupi u kojima se vrijeđaju vjerska osjećanja jesu za osudu”.

Ivana Marić ismijavala reisu-l-ulemu Kavazovića jer je preporučio učenje ‘Kišne dove’

– Povodom istupa Ivane Marić u kojima grubo vrijeđa i ismijava se određenim praksama vjernika, kao i određenih reakcija ovim povodom, Narod i pravda odbacuje pristup vrijeđanja, omalovažavanja i ismijavanja bilo čijih vjerskih osjećanja i uvjerenja.

Ponosni smo da smo i u najtežim vremenima u periodu agresije na Republiku BiH na svim slobodnim teritorijama sačuvali multikulturalnost, vjerske objekte i učinili mogućim da svi iskažu svoja uvjerenja i prakse. To je naše zajedničko bogatstvo u Bosni i Hercegovini. Zato sebi uzimamo za pravo da i Ivani Marić i sličnima poručimo da ne vrijeđate vjerska osjećanja i poglavare vjerskih zajednica time narušavajući temelje suživota i izazivajući razdor i netrpeljivost.

Dove (molitve) za kišu su nešto što je prepoznato u vjerničkoj tradiciji ne samo muslimana na ovim prostorima već i drugih, prvenstveno kršćana. Ismijavanje, vrijeđanje i omalovažavanje takvih praksi i poglavara vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini sigurno ne predstavlja doprinos razumijevanju, uvažavanju i međusobnom poštovanju.

Zato, još jednom, s gnušanjem odbacujemo ovakav istup. Sloboda svakog od nas ograničena je slobodom drugih ljudi, a samo nedorasle osobe željne pažnje će se ismijavati i vrijeđati bilo čije prakse i vjerovanja. Podsjećamo da i Krivični zakon jasno propisuje da je izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti krivično djelo kažnjivo zakonom. Reakcije vjernika, među kojima nisu samo muslimani, jasno su pokazale da ovakvi istupi dovode do uznemirenja, razdora i netrpeljivosti.

Narod i pravda, ulazeći u različite programske koalicije, opredijeljena je za izgradnju Bosne i Hercegovine uz međusobno poštovanje i uvažavanje svih. Vjerske slobode i prakse zagarantirane su Ustavom i zakonima, a izazivanje razdora i netrpeljivosti je kažnjivo. U svom djelovanju nastavit ćemo štititi i unapređivati osnovne vjerske slobode – naveli su iz NiP-a.

Naša Stranka ne zna ni ko je trenutni reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija