Nisam mogao da gledam KAKO SU GA TUKLI: Svjedočenje oca Stefana koji je ubijen JER JE BRANIO BRATA

Moj mlađi sin Andrija potvrdio je na saslušanju sve ono što je ispričao policiji. Mene nisu pitali o tome, već kakav je Stefan bio. Ponudili su mi da vidim snimak od kobne noći, ali nisam mogao… – rekao je za Blic Nenad Filić, otac 18-godišnjeg Stefana, koga su, kako se sumnja, 2. februara u Velikoj Plani nasmrt pretukli Nikola B. (20) i njegov vršnjak Mitar P.

Nenad Filić i mlađi sin, 16-godišnji Andrija juče su saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu. Stefanov maloljetni brat kao svjedok, a otac kao oštećeni.

– Pitali su me da li želim da se pridružim gonjenju. Naravno da želim – kategoričan je bio nesrećni otac.

Nenad je napomenuo da se iskaz mlađeg sina poklopio sa navodima ostalih svjedoka, te da se nada da će to pomoći tužilaštvu u istrazi, a kasnije i sudu u izricanju kazne dvojici, sada osumnjičenih za ubistvo njegovog Stefana.

– Imam povjerenja u zakon i očekujem da budu kažnjeni. Nama to Stefana neće vratiti, ali će njih spriječiti da ponovo urade isto i nekog drugog zaviju u crno – rekao je neutješni Stefanov otac.

Dragan Lopušina, viši javni tužilac u Smederevu, potvrdio je da su saslušanja svjedoka u ovom slučaju pri kraju.

– U ovom momentu ne znamo da li će odbrana predložiti nekog. Obdukcioni nalaz, kao i toksikološki još nisu dostavljeni. O daljim koracima u istrazi mogu da napomenem da ćemo tražiti psihijatrijsko vještačenje obojice osumnjičenih. Nakon što dobijemo i obdukcioni nalaz, tražićemo i vještačenje svih povreda Stefana Filića – rekao je viši javni tužilac Lopušina i dodao da “sadašnje stanje ne bi trebalo da uspori istragu”.

Stefan, odličan učenik četvrtog razreda Srednje ekonomske škole, prve večeri februara sa mlađim bratom i drugom bio je u klubu “Brodolom”. Kasnije te noći tinejdžeri su izašli i otišli po hranu. Vratili su se ispred kluba i čekali taksi da ih odveze kući u Staro Selo. Nikola B. i Mitar P. sa društvom su izašli iz kluba i bez ikakvog razloga počeli da maltretiraju Stefanovog mlađeg brata. Kao i svaki stariji brat, pokušao je riječima da umiri nasilnike, ali tada su počeli da ga udaraju i šutiraju. Pao je, a jedan od siledžija, Nikola B. šutnuo ga je u glavu. Huligani su pobjegli, ali su ubrzo uhapšeni. U momentu njihovog hapšenja Stefan Filić je bio u bolnici “Stefan Visoki” u obližnjoj Smederevskoj Palanci, ali je zbog teških povreda prebačen u beogradski Urgentni centar. Poslije hapšenja saslušani su u Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani, ali su tada bili osumnjičeni za nanošenje teških tjelesnih povreda.

Dan kasnije, nažalost, Stefan je preminuo, ne budeći se iz kome. Tada su sagledane sve okolnosti koje su dovele do njegove smrti pa je predmet iz Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani prešao u nadležnost Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, koje osumnjičene Nikolu B. i Mitra P. tereti za teško ubistvo. Za to krivično djelo je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora ili doživotna robija. Na saslušanju u tužilaštvu osumnjičeni Nikola B. je navodno djelimično priznao djelo, navodeći da nije imao namjeru da ga usmrti, dok je Mitar P. negirao da je učestvovao u tuči.
“Svakim danom sve teže”

– Porodica i ja smo u velikom rasulu. Posjetili smo i psihologa i psihijatra. Kada su mi rekli da će mi kasnije biti teže, nisam im vjerovao. Tek sada vidim da je to zapravo istina. Tražimo razlog da nastavimo sa našim životim, ako ni zbog čega drugog, onda bar zbog drugog djeteta – pokašao je Filić da nađe riječi utjehe i smisao daljeg postojanja.
Poznati policiji

Osumnjičeni za teško ubistvo tinejdžera i ranije su imali probleme sa zakonom. Nikola B. je bio osumnjičen za nanošenje teških tjelesnih povreda, ali je krivična prijava protiv njega na kraju odbačena. Protiv njega još traje postupak za nasilničko ponašanje. Njegov drug Mitar P. je osumnjičen za nedozvoljeno držanje narkotika, a svojevremeno je kažnjen društveno korisnim radom jer je pretukao mladića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79