“Nismo uspjeli nabaviti vakcine, ali nije do nas”

Zavod za javno zdravstvo uradio je maksimalno što je mogao. Ja sam predsjednik ad hoc tima, vrlo smo teško i marljivo radili na analizi svih pristiglih ponuda. Nažalost, nismo uspjeli realizirati nabavu vakcina do kraja, ali nije bilo do nas.

Kazao je to danas Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Objasnio je da je Zavod ustanova koja radi na promociji javnog zdravlja, distribuciji i kontoroli vakcina iz obavezne imunizacije.

“Cjepivo protiv Covida nije obavezna imunizacija, ono je još dobrovoljno. Međutim, po nekom slijedu stvari Zavod je preuzeo na sebe poslove nabavke cjepiva, mada je to u biti svih onih iznad nas – države, vlade, svih drugih institucija i da onda dođe operativno do Zavoda”, objasnio je Pehar.

Kako je kazao, Ad hoc tim radi i dalje, ova grupa je preko diplomatskih kanala nastavila aktivnosti nabavke vakcina.

“Svjedoci smo da je to teško, svi imaju problem. Nadam se da ćemo s današnjim danom otvoriti jedan novi segment, novi pokušaj da se na ove prostore dovedu dovoljne količine cjepiva”, rekao je Pehar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79