Ništa im nije sveto: Iz blagajne Medžlisa IZ isplaćivali sebi novac bez osnova

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor juče su Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv dvije osobe zbog sumnje da su pričinili materijalnu štetu od 150.743,40 KM Medžlisu Islamske zajednice u Novom Gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Prijedor izvještaj je podnesen protiv lica J.K. iz Bihaća, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje i protiv lica R.K. iz Novog Grada, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica i krivično djelo pronevjera.

“Osumnjičeni J.K. se tereti da je kao lice imenovano za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu, u periodu od aprila 2015. do februara 2019. godine, sa žiro računa za unutrašnji platni promet koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivisno podigao novac u iznosu od 114.890 KM, koji je kao novčana doplata za razmjenu zemljišnih parcela trebao biti uplaćen na poseban račun Medžlisa Islamske zajednice Novi Grad i potrošen za kupovinu nekretnine”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je navedeni novčani iznos osumnjičeni evidentirao kao prihod u blagajni Medžlisa, a potom kao lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstvima, podigao novac iz blagajne u iznosu od 113.369,40 KM, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica. Osumnjičeni J.K. se takođe tereti da je bez certifikata vodio knjigovodstvo Medžlisa IZ Novi Grad, a sačinjenu knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravao kod ovlaštenog knjigovođe.

“Osumnjičeni R.K. se tereti da je u periodu od marta 2015. do februara 2019. godine, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatio novac u ukupnom iznosu od 37.374 KM, koji je nenamjenski potrošen”. dodaje se u saopštenju Policijske uprave Prijedor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79