Nisu ni završili školu, a već imaju osiguran posao

 

Zanati su ponovo na cijeni i svake godine sve više učenika odluči se za upis u neku od zanatskih škola u Sarajevu.

Na tržištu rada najtraženije su zidari, tapetari, vodoinstalateri, pekari, mesari, zanatlije iz metalske struke, moleri, keramičari i zbog toga vlada velika konkurencija za upis u zanatsk škole.

Sadeta Velagić, pomoćnica direktora, Srednje škole poljoprivredne, prehrambene, veterine i uslužnih djelatnosti, kazala nam je da se firme takmiče da zaposle pekara ili mesara.

– Voćar, vinogradar, vinar, cvjećar, prerađivač mlijeka i jedno novo zanimanje koje smo uveli prošle godine je i farmer i tu imamo i podršku Kantona Sarajevo i svi učenici koji su se odlučili za ove zanate imaju i stipendije – kaže Velagić.

Učenici u ovoj srednjoj školi imaju i praksu u firmama i kada završe trogodišnje školovanje ubrzo dobiju i posao.

– Naši učenici su u prvoj godini jedan dan na praksi u preduzećima, u drugoj dva i u trećoj tri dana na praksi u preduzećima. Praksa se radi i u školskim radionicama koju vode vrunski profesori. U prvom upisnom roku naša škola popuni skoro sva zanimanja od frizera, pekara, mesara i cvjećara. Na ova zanimanja upisiju se i učenici generacije iz osnovnih škola. Jedne godine dva najbolja pekara u Sarajevu bukvalno su se otimali za jednog našeg učenika – kaže Velagić.

Elmedin Lukač, direktor Metalske škole kazao nam je da je interesovanje za zanate u stalnom porastu.

– Učenici naše škole dio posla obavljaju kod poslodavaca, a dio u školskim radionicama. Oni učenici koji se pokažu na praksi u firmama odmah i dobiju posao. Već imamo nekoliko učenika koji još nisu ni završili školu za Operatera na CNC alatnim mašinama, a već ih čeka radno mjesto. Traženi su i optičari koje mi školujemo i stalno dobivamo pozive iz prodavnica naočala – kaže Lukač.

U Metalskoj školi ima niz zanimanja koja su tražena od bravara, instalatera centralnog grijanja, vodoinstalatera, zavarivača, automehaničara…

U Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn najviše se upisuju učenici za programera na CNC mašinama, tehničara za obradu drveta, tapetara, dekoratera i stolara.

– Ovo su tražena zanimanja i brzo se dođe do posla. Uglavnom se za ova zanimanja upisuje po jedno odjeljenje koje broji 24 učenika. Praksa se obavlja u školi i u firmama tako da naši učenici prilično dobro savladaju ono što će im trebati da dobro obavljaju svoj posao – kazala nam je Maida Haskić, pomoćnica direktora Srednje škole za okoliš i drvni dizajn.

Uglavnom se u nekoliko škola za zanatska zanimanja u Sarajevu formira po jedan razred svake školske godine, ali to nije dovoljno da se pokriju potrebe tržišta rada piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79