Niži nivoi se udružuju, ali država i dalje bez direktnih nabavki vakcina!

Da li je Bosna i Hercegovina odustala od ozbiljnije nabavke vakcina, pitanje je koje tišti javnost u našoj zemlji.

COVAX mehanizam iznevjerio je očekivanja nadležnih u BiH, ali se ni oni nisu snašli ni u procesu direktnih nabavki cjepiva.

Najozbiljnije djelovanje, prekinuto političkim igrama, bilo je od strane Vlade FBiH, a nakon neuspjele nabavke Sputnik V vakcina nastalo je zatišje. Rasformiran je i tim oformljen za nabavku vakcina. Je li Federacija odustala?

Danas je objavljeno da će Vlada FBiH i KS krenuti u zajednilčku nabavku vakcina. To jeste dobra ideja, ali je pitanje da li se i ranije mogl doći do dogovora, a ne da se pojedinci ljute, napuštaju zvanične sastanke, iako svjesni da sa kantonalnog nivoa ne mogu nabaviti vakcine.

Republika Srpska nije čekala državu i samostalno je nabavila ruske vakcine. Iako entiteti i kantoni nisu subjekti međunarodnog prava, zbog čega ne mogu direktno stupati u aranžmane s pojedinim zapadnim proizvođačima, oni se preko posrednika – u Republici Srpskoj (RS) je to KrajinaGroup – okreću ruskim, (Sputnjik V) i kineskim (Sinofarm) proizvođačima.

No, opozicija napominje da ni RS, koja je krenula u nabavku ruskih vakcina, još nema dovoljno doza za masovnu imunizaciju.

Definitivno, sve bi bilo drugačije da su se proizvođaču obratili iz Vijeća ministara, Predsjedništva BiH, ali nažalost sve je išlo presporo i bez ikakvih konkretnih poteza. Vijeće ministara BiH još uvijek spava. Pljušte kritike na Covax mehanizam, ali konkretnijih koraka i okretanje direktnoj nabavci nije im u planu, prenosi Patria.

Naša zemlja daleko je od ozbiljne masovnije imunizacije. Kako je potvrđeno iz COVAX-a, BiH će do kraja juna u okviru ovog kruga dobiti 100.620 vakcina Pfizer/BioNTech.

U okviru prvog kruga podijeljeno je 1,2 miliona doza vakcina Pfizer/BioNTech. BiH je 25. marta dobila 23.400 doza Pfizera i 26.400 doza AstraZeneca.

I tako u iščekivanju većih količina već plaćenih vakcina putem COVAX mehanizma, u BiH i dalje stižu donacije. To nam je postala jedina nada. Stanovništvo se prijavljuje za vakcinaciju, pripremaju se sale i prostorije za masovnu imunizaciju, iako trenutne količine vakcina nisu dovoljne ni za prioritetne kategorije stanovništva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79