Njega bi da sankcionišu, a on to već radi: Milorad Dodik najavio čistku u redovima SNSD-a

Dok bh. javnost iščekuje najavljene sankcije zbog kriminala i korupcije, Milorad Dodik najavljuje i sankcije kadrova u vlastitim redovima. Svi kadrovi SNSD-a koji su pod istragom zbog zloupotrebe položaja ili, kako je naveo, nekih drugih radnji – bit će smijenjeni s pozicije. Čistka je najavljena, a prva žrtva gradonačelnik Prijedora. Istina, sam je podnio ostavku, ali pod političkim pritiskom. Imao je rok i ispoštovao ga je. Sada je pitanje hoće li se s dužnosti povući i ostali koji su prozivani i tereti ih se za brojne afere. A njih je svakim danom sve više.

Brojni skandali i afere. Tako bi se u najkraćem mogla ocijeniti politička slika u Republici Srpskoj. Nakon nekoliko akcija policije i pravosudnih organa, uhapšeno je više osoba. Među njima posebno interesantni javni funkcioneri, koji se teško rastaju od svojih fotelja. Promjenu u toj praksi ponovo najavljuje predsjednik SNSD-a Milorad Dodik: „Ja ću se zalagati za to da svako onaj za koga Tužilaštvo podigne bilo kakav zahtjev za istragama o zloupotrebi položaja i nekim drugim radnjama da istog trenutka kada se taj zahtjev uputi policiji da bude smijenjen sa funkcije koje obavlja“.

Ipak, napominje da je to surovo jer niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, ali da postoji atmosfera koja traži odgovornost. Dodikova izjava nije ništa novo, više puta je pominjao da će insistirati na odgovornosti, ali do tog obračuna nikada nije došlo, smatraju analitičari.

„Meni se čini da je ta inicijativa, odnosno taj obračun sjajan alibi da se riješite onih ljudi koji su se na neki način unutar stranke oteli kontroli i koje na drugi način ne možete da se riješite, već ćete uzeti povod, koji na kraju ne mora biti nikakva vrsta dokaza“, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Novinar i aktivista Stefan Blagić volio bi da se to desi: „To bi trebalo da bude normalno ne samo u RS-u nego u kompletnoj zemlji i u regionu – da oni kojima se potvrdi optužnica za ozbiljna krivična djela, za koje smo imali slučajeve unazad nekoliko mjeseci, budu smijenjeni sa svojih pozicija“.

Napominju i da je Dodikova izjava kontradiktorna i zbog pitanja presumpcije nevinosti, kao i zbog već poznatih stavova o radu sudova i tužilaštava. A baš je Javno tužilaštvo RS-a u posljednje vrijeme imalo pune ruke posla. Otvoreni su brojni predmeti, redovni su pretresi i privođenja, policija je izuzela i dokumentaciju iz UKC-a Republike Srpske.

„Kada je u pitanju taj predmet, mi intenzivno radimo na prikupljanju sve potrebne dokumentacije. Određena dokumentacija izuzeta je iz Kliničkog centra Banja Luka. Upućen je zahtjev za dostavljanje dokumentacije i Agenciji za lijekove BiH i svim drugim licima koji se dovode u vezu sa ovim predmetom“, navela je Dragica Tojagić, sekretarka Javnog tužilaštva RS-a.

Sve su glasniji zahtjevi da sa pozicije odstupi direktor UKC-a Vlado Đajić, a analitičari podsjećaju da je bilo zahtjeva i za smjenu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača kom je počelo suđenje zbog fizičkog napada na Draška Stanivukovića.

„Kada govorimo o dva konkretna imena, lično mi se čini da stranka i da čovjek koji donosi sve odluke koji odlučuje o životu i smrti unutar te političke partije ova dva čovjeka neće smijeniti“, dodaje Topić.

Još manje očekivano je da će Dodik smijeniti sebe, jer ako najavljuje da će svako pod istragom biti smijenjen, zaboravio je na krivične prijave koje su podnesene upravo protiv njega. Poput krivičnih prijava za negiranje genocida i aferu Ikona koja, istina prema posjednjim informacijama iz Tužilaštva BiH, skuplja prašinu. No, da li će do smjene ostalih kadrova SNSD-a zaista doći, saznat ćemo vrlo brzo, jer je ovaj zahtjev upućen i sa opozicionog skupa u Banjoj Luci prije nekoliko dana. Opozicionari su najavili da će organizovati brojne proteste ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79