Njemačka će dati 800.000 eura za bh. građane koji se vrate u BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održao je dvije vanredne telefonske sjednice na kojima je usvojena Informacija Direkcije za evropske integracije o održavanju sedmog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Europske unije (EU) i BiH te utvrđen Prijedlog sporazuma o upravljanju između njemačkog Saveznog ministarstva unutarnjih poslova za građevinarstvo i domovinu i BiH, javlja Anadolija.

U saopštenju iz Vijeća ministara BiH navodi se da će sedmi sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost biti održan 6. i 7. decembra u “hibridnoj formi”.

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH će u saradnji s nadležnim institucijama u BiH provesti sve nužne radnje za održavanje ovog sastanka.

“Izaslanstva EU-a i BiH razgovarat će, među ostalim, o ostvarenom napretku između dva sastanka u vezi s funkcioniranjem pravosuđa, temeljnim pravima, borbom protiv korupcije, organiziranog kriminala i terorizma, migracijama te upravljanjem granicama”, navodi se u priopćenju.

Prihvat i integracija državljana BiH

Na 16. vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru Prijedlog sporazuma o upravljanju između Saveznog ministarstva unutarnjih poslova za građevinarstvo i domovinu, koje zastupa predsjednik Saveznog ureda za migracije i izbjeglice SR Njemačke – BAMF, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Cilj projekta, za koji je SR Njemačka osigurala 800.000,00 eura granta, je dovršetak uspostave funkcionalnog, transparentnog i održivog sistema prihvata i integracije bh. državljana koji se vraćaju u BiH ро osnovi sporazuma о readmisiji”, navodi se u priopćenju.

Na ovaj se način žele osigurati optimalni kapaciteti u odnosu na trenutnu dinamiku prihvata i integracije državljana BiH.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 1.162.940 eura, od čega je njemački grant 800.000 eura, a preostalih 362.940 eura osigurat će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i njegov implementacijski partner, entiteti i lokalna razina vlasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79