Njemačka hedija od 150.000 eura u vidu brzih testova na koronavirus

20. maja 2021. godine upriličena je u podružnici distributera lijekova „Hercegovinalijek“ u Sarajevu primopredaja 36.480 brzih testova na koronavirus u vrijednosti od ukupno 151.000 EUR. Zamjenica ambasadorice u BiH, gđa Petra Kochendörfer predala je ovu donaciju gđi Snježani Brčkalo iz Sektora za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH.

„Koronavirus u smislu globalne pandemije ne preže pred granicama. Naš odgovor na ovu prijetnju stoga mora prevazilaziti granice, nošen idejom solidarnosti među zemljama i ljudima. Njemačka zato u teškim vremenima želi pomoći brzo i sa što većim brojem brzih testova“, izjavila je gđa Kochendörfer.

Raspodjelu brzih testova do građana diljem BiH vršit će Ministarstvo civilnih poslova BiH i entitetske zdravstvene ustanove. „Ova donacija predstavlja učinkovit odgovor na trenutnu korona-krizu i doprinijet će povećanju stope izlječenja u Bosni i Hercegovini. (…) Ministarstvo civilnih poslova zahvaljuje se Vladi SR Njemačke za vrijednu donaciju koja doprinosi boljoj zdravstvenoj zaštiti naših građana“, rekla je gđa Brčkalo.

„Nadam se da ovom donacijom možemo učiniti dodatni korak ka ublažavanju pandemije koronavirusa u BiH. Svi gajimo nadu da će se posredstvom vakcina ovaj virus pobijediti u cijelom svijetu te da ćemo se moći vratiti svom normalnom životu od prije pandemije“, zaključila je gđa Kochendörfer.

Ovom donacijom je obuhvaćeno 36.480 brzih testova tipa CLINITEST firme Siemens u ukupnoj vrijednosti od 151.027,20 EUR. U januaru 2021. godine Njemačka je donirala 50 ventilatora i 10.000 puls-oksimetara ukupne vrijednosti od 530.000 EUR.

Osim toga, za tekuću godinu planirana je potpora mikro projektima u vezi s pandemijom u vrijednosti od preko 150.000 EUR. Pored toga uskoro će biti realizirana primopredaja 6,5 miliona zaštitnih maski u vrijednosti od 4,4 miliona EUR.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79