Njemačka ne zna šta će sa 350.000 dizelaša, hoće li završiti na Balkanu?

Nakon skandala s Volkswagenom, u kojem je otkriveno da je kompanija varala na emisijama CO2 na više od 11 miliona dizelaša, sve više evropskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane za dizel vozila, što u nepovoljan položaj stavlja preprodavače rabljenih automobila, prenosi DW.

– Donedavno mi je prodaja dizelaša išla odlično, a sada ih se ne mogu riješiti zbog tih zabrana. Evo, Passat dizel, euro 6, novi automobil koji inače stoji 28 hiljada eura, danas ne mogu ga prodati ni za 21 hiljadu eura, govori Akaygun Hasan, vlasnik prodavaonice rabljenih automobila u Njemačkoj.

Prema podacima njemačkog udruženja trgovaca automobilima, dizel automobil star tri godine, s 45 hiljada prijeđenih kilometara, izgubilo je polovicu svoje vrijednosti, a u rukama njemačkih trgovaca takvih je automobila ostalo 350 hiljada, ukupne vrijednosti pet milijardi eura, koji ne mogu naći svog kupca.

Nijemci sve manje kupuju dizelaše zbog zabrane, odnosno, ograničenja, tzv. ekoloških zona, koje su u posljednjih nekoliko godina uvedene u 50-ak njemačkih gradova. Tako je, primjerice, dizelašima zabranjeno ulaziti u dvije ulice u centru Štutgarta te u tri ulice u Hamburgu, a prema najavama, zabrane će u budućnosti biti još i rigoroznije. Istim stopama kreću i u Milanu i Londonu.

– Svi mi govore vozi auto na Balkan, izvezi ga u Srbiju, prešao je 300.000 kilometara, a može još toliko – prepričava jedan trgovac.

To je, po prilici, ono što njemački autodileri i čine. U 2018. godine izvoz polovnih automobila na istočno i jugoistočno evropsko tržište iz Njemačke bio je 226 hiljada vozila, a to je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, prije Volkswagenovog skandala, kada ih je izvezeno 142 hiljade.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79