Njemačka od 15. juna otvara granice i ukida upozorenje za putovanja u EU

Njemačka vlada planira ukinuti zabranu putovanja za neke evropske zemlje od 15. juna ukoliko u tim zemljama ne bude nekih mjera zbog kojih bi bilo onemogućeno putovanje poput Velike Britanije.

I Austrija otvara granice: “Ukinut ćemo sve zdravstvene provjere i granične kontrole”

 

Njemačka je u martu upozorila na sva nepotrebna putovanja u inostranstvo.

Cilj je to izmijeniti za 26 njemačkih partnera iz Evropske unije, drugih zemalja izvan EU koje su dio evropskog šengenskog putničkog područja bez pasoša i Velike Britanije.

Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je u srijedu da će upozorenje biti zamijenjeno konvencionalnijim savjetima za putovanja “sve dok u dotičnim zemljama ne budu zabrane ulaska i blokada većih razmjera”.

Mass je kazao i da će upozorenje za putovanja biti zamijenjeno smjernicama, ali da ne preporučuju putovanje u Veliku Britaniju gdje je i dalje na snazi 14-dnevni karantin za strane državljane koji ulaze u zemlju prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79