Njemačka odlučuje o kraju dizel vozila?

Njemački savezni upravni sud će razmatrati odluke nekih gradova o zabrani dizel automobila radi smanjenja zagađenja zraka.

To bi, kako ocjenjuje agencija AP, moglo da ima drastične posljedice za auto-industriju u toj zemlji.

Savezni upravni sud u Leipzigu će saslušati argumente povodom žalbe koju su podnijele dvije njemačke države protiv odluka nižih sudova koji su dali pozitivno mišljenje o zabrani vožnje za naročito zagađujuće dizel automobile.

Odluka bi mogla da bude donesena kasnije danas.

Prvobitne sudske postupke su pokrenule grupacije za zaštitu životne sredine koje kažu da su prekomjerne nivoe zagađenja zraka u desecima njemačkih gradova u velikoj mjeri prouzrokovali automobili na dizel pogon. One optužuju vladu da “interese auto-industrije stavlja iznad zdravlja građana”.

Prije tri godine je otkriveno da je njemački proizvođač automobila Volkswagen ugrađivao u vozila softver koji je lažirao rezultate na američkim testiranjima emisije gasova, što je rezultiralo velikim novčanim kaznama, dodaje AP.

Pojedine zemlje i gradovi već su najavili uvođenje zabrana za dizelaše i benzince, međutim ove mjere počet će da uvode tek 2025. pa i 2040. godine.

 

CrnaHronika/Hayat