Njemačka pokrajina planira zabraniti nošenje nikaba i burki u školama

Njemačka savezna pokrajina Baden-Württemberg namjerava zabraniti nošenje nikaba i burki u školama. Nadležni su objasnili zašto planiraju to uraditi.

Savezne vlasti su poručile da su počele na izradi zakonodavstva kojim će se zabraniti nošenje nikaba i burki. Pri tome su naglasili da im je cilj da obrazovanjem promovišu, kako su naveli, zajedništvo, piše Euronews.

O ovom prijedlogu raspravljat će i parlament. Savezno ministarstvo kulture podsjeća da je presudom nadležnog suda 2014. odlučeno da se zabrani nošenje nikaba i burki prosvjetnim radnicima jer mogu biti “objektivna prepreka” za izvršavanje posla.

Nadležni se pozivaju i na slučaj 16-godišnje učenice iz Hamburga koja je tražila da se zabrana nošenja odnosi i na učenike. Savezna ministrica kulture Sussane Eisenmann je podržala mogućnost zabrane jer smatra da će se time promicati “zajedništvo” i “otvorena komunikacija” u školama. Prema njenim riječima, učitelji i đaci moraju biti u mogućnosti da jedni drugima gledaju u lice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79