Njemačka: Preminulo pola pacijenata zaraženih koronavirusom koji su bili na respiratoru

Petina pacijenata oboljelih od koronavirusa u Njemačkoj preminula je, dok je stopa smrtnosti pacijenata koji su bili na respiratoru dosegla 53 posto.


Navedeni podaci odnose se na period februar-april. Smrtnost pacijenata koji nisu bili priključeni na respirator znatno je niža te je iznosila oko 16 posto, navodi se u istraživanju Tehničkog univerziteta u Berlinu, interdisciplinarne organizacije za intenzivnu njegu i hitnu medicinu kao i podružnice zdravstvene osiguravajuće grupe AOK, WIdO.

Podaci se odnose na 10.000 pacijenata koji su boravili u 930 bolnica širom zemlje u periodu od 26. februara do 19. aprila ove godine, piše idw.

Dakle, prema navedenom istraživanju, jedna petina oboljelih pacijenata je preminula, te je veća stopa smrtnosti zabilježena kod osoba muškog spola. Naime, 25 posto preminulih bili su muškarci, dok je oko 19 posto preminulih žena.

Istovremeno, u ovom istraživanju napominje se da su pacijenti starije životne dobi predstavljali ranjiviju kategoriju stanovništva, te se dodaje da je oko 27 posto pacijenata u dobi od oko 70 godina preminulo, te da se oko 38 posto pacijenata u dobi od preko 80 godina nije oporavilo.

Međutim, naučnici naglasak stavljaju na pacijente koji su se nalazili na respiratoru.

Od 10.021 hospitaliziranog pacijenta, njih 1.727 bilo je priključeno na respirator. Prosjek godina svih pacijenata bio je 68. Iako su muškarci češće bivali priključeni na respirator, smrtnost je bila slično raspoređena među spolovima.

Pacijenti su boravili u bolnicama u prosjeku 14 dana. Međutim, pacijenti koji nisu bili na respiratoru u bolnici su ostajali prosječno dvanaest dana, dok su pacijenti kojima je trebala respiratorna pomoć u bolnicama boravili i do 25 dana.

Reinhard Busse, profesor na Tehničkom univerzitetu u Berlinu naglasio je da u prosjeku 100 hospitaliziranih pacijenata provede na respiratoru ukupno 240 dana prenosi Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79