Njemačka priprema rezoluciju: Dodik i Čović žele uništiti BiH, a Srbija i Hrvatska to podržavaju

Vladajuće partije u Njemačkoj okupljene oko SPD-a pripremaju tekst rezolucije za koju će glasati na sjednici Bundestaga, a kojom će iznijeti stav prema političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Oni naglašavaju da su političke aktivnosti Milorada Dodika i Dragana Čovića pogubne za Bosnu i Hercegovinu te pozivaju lidere Srbije i Hrvatske da se distanciraju od takvih etničko-separatističkih snaga.

Portal Istraga.ba je došao u posjed tog dokumenta, a o kojem će se stranke usaglasiti tokom naredne sedmice, 16. i 17. maja.

Oni navode ustavne izmjene i relevantne presude Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić.Finci, Zornić, Pudarić, Šlaku i Pilav, kao ključne za proces uključivanja Bosne i Hercegovine u NATO.

Iznose zabrinutost zbog sve većeg negativnog utjecaja susjednih zemalja na reformu izbornog zakonodavstva u BiH, na prvom mjestu misleći na uplic Hrvatske i njenih zvaničnika. Navode da “načelo legitimnog predstavljanja” treba odbaciti, a da bi stvaranje trećeg entiteta o kojem se govori ugrozilo teritorijalni integritet BiH.

Dragana Čovića, zajedno sa Miloradom Dodikom, u rezoluciji optužuju za separatizam i govor mržnje.

“Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana Predsjedništva BiH, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj uništiti Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. Ova politika je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi; to je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njezinih država članica i međunarodne zajednice”, stoji u nacrtu rezolucije.

Naglašavaju da bi, nakon što su pregovori o izbornoj reformi propali, ideja o opstrukciji, bojkotu ili manipulaciji općih izbora, imala ozbiljne posljedice po BiH.

Govoreći o Miloradu Dodiku, ukazali su na aktivnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske koje se odnose na prijenos nadležnosti sa države na entitet i preuzimanje kontrole nad državnom imovinom.

Navedeno je da srpski politički vrh svojim izjavama daje podršku “velikosrpskim” idejama, a zabrinuti su i zbog utjecaja Rusije na srpske čelnike u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79