Njemačka proglasila BiH visokorizičnom zemljom zbog širenja koronavirusa

Njemački Institut Robert Koch objavio je nove podatke o zemljama koje se označavaju visokorizičnim područjima s obzirom na rasprostranjenost i širenje koronavirusa.

Između ostalog, Institut Robert Koch je saopćio kako su informacije o proglašenju visokorizičnih područja donesene u skladu s preporukama Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, a koje se odnose na proširenje liste visokorizičnih zemalja.

U skladu s novim pravilima koja su na snagu stupila 12. septembra, na listu područja visokog rizika, kada je riječ o širenju koronavirusa, smješteni su Bosna i Hercegovina, Norveška, Grenada i Nikaragva.

S druge strane, područja koja se više ne smatraju područjem visokog rizika su Argentina, Bolivija, Ekvador, Grčka (regije Krit i Južni Egej), Francuska (regije Korzika i Oksitanija), Namibija, Oman, Paragvaj i Peru.

U skladu s uvrštavanjem novih država na listu visokorizični područja, Institut Robert Koch je ponovo naglasio pravila za ulazak u Njemačku, koja se tiču osoba koje su boravile u jednom od visokorizičnih područja.

Osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine u Njemačku će tako morati poštovati određena pravila koja se odnose na obavezu registracije koju provjerava prijevoznik, a po potrebi i njemačka policija.

“Putnici koji su prethodno boravili u zoni visokog rizika moraju sa sobom ponijeti test, vakcinaciju ili potvrdu o oporavku od koronavirusa”, navodi se.

Ljudi koji su boravili na rizičnim područjima također moraju nakon dolaska u Njemačku otići u izolaciju na 10 dana.

“Karantin se može prekinuti ukoliko se putem portala za ulazak u Njemačku podnese jedan od tri dokaza kojima osoba potvrđuje da trenutno ne boluje od koronavirusa, da se oporavila od korone ili da je vakcinisana protiv koronavirusa”, navodi se.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79