Njemačka razmišlja o mega lockdown: Šta to podrazumijeva?

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas se sastaje sa premijerima saveznih pokrajina da dogovore epidemiološke mjere nakon 31. januara.

Stručnjaci se zalažu za stroži lockdown, ali i političari, jer se novi soj virusa širi 6 do 8 puta brže, pa se Nijemci boje da ne završe kao Englezi.

Nijemci su gotovo u potpunom lockdownu, ali se i većina stanovništva zalaže za stroži lockdown, piše konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Merkel je za policijski sat, zatvaranje škola, obavezan rad od kuće, brže cijepljenje i nošenje FFP2 maski, piše Der Spiegel.

Grupa stručnjaka koji savjetuju njemačku vladu upozorila je da ne bi bilo dobro precijeniti trenutnu pozitivnu situaciju s opadajućom brojkom novozaraženih.

– Zemlje poput Irske dobro su upozorene koliko se brzo može poništiti uspjeh u borbi protiv pandemije – istaknuo je premijer Sarske Tobias Hans (CDU) za “Rheinische Post”.

Irska je prva u EU proglasila lockdown i sjajno spustila broj zaraženih, ali je otvaranje pubova i trgovina uoči Božića značio katastrofu s novim razbuktavanjem pandemije.

Potrebno je uvesti policijski sat
Širenje novog soja virusa može se zaustaviti samo daljnjim smanjivanjem mobilnosti i kontakata, pa je jedna od prvih preporuka da se i službeno naloži da svi rade od kuće ukoliko je to ikako moguće.

Neće biti dovoljno da se samo produže sadašnje, ionako stroge mjere, upozoravaju njemački znanstvenici, potrebno je uvesti policijski sat i naložiti školama da do daljnjeg rade online.

Većina Nijemaca podržava nastavak lockdowna, koji im osigurava dobre privredne izglede. Prema agenciji YouGov, 40 posto ih je za pooštravanje mjera, a daljnjih 21 posto za zadržavanje postojećeg lockdowna.

Do 31. januara na snazi je zabrana rada ugostiteljskih objekata i hotela, kulturnih i sportskih ustanova, rade samo trgovine s hranom i ljekarne, škole i vrtići većinom ne rade, smijete se družiti samo s jednom osobom izvan kućanstva.

U okruzima gdje je više od 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u 7 dana, nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara. Samo 13 posto Nijemaca sad je za ukidanje lockdowna, a 17 posto za ublažavanje.

Gradonačelnik Hamburga Peter Tschentscher (SPD) smatra da dosadašnje mjere nisu dovoljno učinkovite. Još uvijek previše ljudi putuje na posao.

– To vidimo po velikom korištenju autobusa i vlakova tijekom špice. Moramo povećati rad od kuće, a ako je nužan odlazak na posao, tvrtke bi trebale preraspodijeliti radno vrijeme da rasterete javni prijevoz – poručuje gradonačelnik Hamburga.

Većina Nijemaca je da se na čitavu zemlju protegne obavezno nošenje FFP2 maski, što je u Bavarskoj obavezno od ponedjeljka, a za to je 60 posto ispitanih, a 36 posto se slaže ako maske svima budu besplatne.

Jedino oko zatvaranja škola nema većinske podrške. Da škole ostanu zatvorene, slaže se 40 posto Nijemaca, dok 37 posto smatra da bi se nastava uz određena ograničenja mogla održavati u školi. Za normalno odvijanje školske nastave je 16 posto ispitanih, piše Tagesspeiegel.

Uoči današnjeg sastanka s premijerima pokrajina, kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak navečer našla se sa svojim znanstvenim savjetom, sa znanstvenicima koji je savjetuju oko pandemije.

Još strožije mjere
Većina stručnjaka zalaže se za još strožije mjere, prenosi Der Spiegel.

Rolf Apweiler, molekularni biolog i direktor Europsko Bioinformatičkog instituta u Engleskoj, koji savjetuje i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, upozorio je da se prisutnost novog soja koronavirusa B.1.1.7. povećala za 200 do 400 posto u novembru, što je prošlo nezapaženo, dok su se ostale varijante smanjile za 50 posto.

Problem je u tome što novi soj dovodi do 6 do 8 puta većeg mjesečnog broja zaraženih, upozorio je Apweiler na sastanku kod kancelarke. Postoji rizik da će 2021. biti gora od 2020. ako hitno ne djelujemo, upozorila je virologinja Melanie Brinkmann iz Helmholtz – Centra za istraživanje infekcija.

– Ona podržava potpuni lockdown, kakav smo imali na proljeće, prenosi Spiegel. Cilj je vlade smanjiti broj zaraženih ispod 50 na 100.000 stanovnika u 7 dana, dok Brinkmann smatra da je to iluzorno, jer i najmanji broj zaraženih prijeti novim razbuktavanjem. Moramo ići prema nuli – poručuje Brinkmann.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79